SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

MUKADDİME

<< 105 >>

DEVAM: 11. RESUL-İ EKREM S.A.V.'İN ASHABININ FAZİLETİ  -  ÖMER R.A.

 

حَدَّثَنَا مُحَمَّدُ بْنُ عُبَيْدٍ الْمَدِينِيُّ. حَدَّثَنَا عَبْدُ الْمَلِكِ بْنُ الْمَاجَشُونَ. حَدَّثَنِي الزَّنْجِيُّ بْنُ خَالِد، عَنْ هِشَام بْنُ عُرْوَوةَ، عَنْ أَبِيهِ، عَنْ عَائِشَة، قَالَتْ:

 - قَالَ رَسُول اللَّه صَلى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلمْ: ((الِلَّهِمَّ أَعِزَّ اْلإسلام بِعُمَر بْنُ الْخَطَّابِ خَاصَّةً)).

 

فِي الْزَوَائِدِ: حديث ضَعِيْف. فِيه عَبْد الملك بْنُ الماجشون، ضعفه بعض، وذكره بْنُ حبان فِي الثقات. وفِيه مسلم بْنُ خَالِد الزنجي، قَالَ البخاريّ: منكر الحديث. وضعفه أَبُو حاتم والنسائي وغيرهم. ووثقه ابْن معين وابْنُ حبان.

 

Aişe r.a.’dan: Resulullah s.a.v.,şöyle buyurdu, dediği rivayet edilmiştir: ''Allah’ım ! İslamiyeti bilhassa Hattab oğlu Ömer(in Müslümanlığı kabul etmesi) ile aziz kıl.''

 

Not: Zevaid de: ‘’Aişe r.a. hadis’inin zayıf olduğu, zira bazı alimlerin ravi Abdu’l-melik bin el-Macişun’u zayıf saydıkları, fakat İbn-i Hibban’ın o’nu sika saydığı, hadis’in ravilerinden ez-Zenci (Müslim) bin Halid’in, Buhari’ye göre hadisleri münker bir kişi olduğu, Ebu Hatim, Nesai ve diğerlerinin de mezkur ravi’yi zayıf saydıkları, ama İbn-i Hibban ve İbn-i Muin tarafından sika kabul edildiği’’ ifade edilmiştir.  

 

 

AÇIKLAMA:     «İslamiyeti aziz kıl» demekten maksad, dini kuvvetlendir; küfre galip kıl ve yardımını lutfet.

 

Bu dua hemen kabul olundu. Nitekim Ömer (r.a.) müslüman oluncaya kadar gizli tutulan İslamiyet O'nun, dine girdiği' gün açığa çıkarıldı.

 

Metnin sonunda «Hassaten = bilhassa» kelimesi müellifin rivayetidir. Bu rivayete göre İslamın aziz kılınması hususunda Resul-i Ekrem (s.a.v.)'in yaptığı dua da yalnız Ömer r.a.'in adı anılmıştır.

 

Tirmizi, bu hadisi iki sened ile rivayet etmiştir: İbn-i Abbas (r.a.)'dan yaptığı rivayet şöyledir: Allah'ıml Islamiyeti Ebu Cehil veya Öner'in müslüman olması ile aziz kıL.,.

 

Tirmizinin İbn-i Ömer r.a.'den aldığı rivayet de şöyledir: «Allah'ıml İslamiyeti Ebü Cehil ve Ömer'den en sevimli olanı ile aziz kıl.»

 

Ravi diyor ki: Bu iki şahıstan Resulullah'a daha sevimli olanı Ömer idi.,.

 

Sindi bunları naklettikten sonra diyor ki: Muhtemelen Resul-i Ekrem ilk zamanlarda bu nüfuzlu iki kişiden birisinin müslümanlığı kabul etmesi için duada bulunmuş; daha sonra yalnız Ömer r.a. için dua etmiştir.

 

Tirmizi, İbn-i Ömer r.a.'in rivayet ettiği hadisin Hasen ve Sahih olduğunu, fakat İbn-i Abbas (r.a.)'in rivayetinin Ğarip olduğunu söylemiştir.

 

BAHSİ GEÇEN TİRMİZİ RİVAYETLERİNİ GÖRMEK İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNKLERİ KULLANABİLİRSİNİZ.

 

3681 3683