SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

MUKADDİME

<< 109 >>

((فَضْلُ عُثْمَانَ رَضِيَ اللّهُ عَنْهُ))

11. RESUL-İ EKREM S.A.V.'İN ASHABININ FAZİLETİ  -  OSMAN R.A.

 

حَدَّثَنَا أَبُو مَرْوَانَ، مُحَمَّدُ بْنُ عُثُمَان العُثْمَانِيُّ. حَدَّثَنَا أَبِي، عُثُمَان بْنُ خَالِد، عَنْ عَبْدِ الرَّحْمَن بْنُ أَبِي الزِّنَادِ، عَنْ أَبِيهِ، عَنْ الأَعْرَجِ، عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ؛

 - أَن رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ قَالَ: ((لِكُلِّ نَبِيٍّ رَفِيقٌ فِي الْجَنَّة. وَرَفِيقِي فِيهَا عُثُمَان بْنُ عَفَان)).

 

فِي الْزَوَائِدِ: إسناده ضَعِيْف. فِيه عُثُمَان بْنُ خَالِد، وَهُوَ ضَعِيْف باتفاقهم.

 

Ebu Hureyre r.a.’den: şöyle dediği rivayet edilmiştir: Resul-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu ki: ‘’Cennette her Nebi'in bir arkadaşı olur. Orada benim arkadaşım da Osman bin Affan’dır.’’

 

Not: Zevaid de: Bu hadis’in senedi zayıftır, zira senedde bulunan Osman bin Halid zayıf bir ravidir. Fakat Tirmizi Bu hadisi Talha bin Ubeydullah yoluyla rivayet etmiş ve isnadının kuvvetli olmayıp ‘’ğarib’’ olduğunu ifade etmiştir.

 

 

AÇIKLAMA:     Metinde geçen «Refik» kelimesi: genellikle yol arkadaşı manasında kullanılır. Bazen de sadece arkadaş anlamında kullanılır. Burada. ikinci ma'na kasdedilmiştir.

 

Sindi, Osman r.a.'ın, Cennette Resul-i Ekrem (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'e refik oluşunun sebebi şu ayet-i celile'nin işaret ettiği ilahi müjdedir:

 

,,(Dünyada) zürriyetleri iman edip kendilerine uyan mu'minlere, (Ahirette) zürriyetlerini kavuştururuz. (Onları da, baba ve dedeleri gibi Cennet'e idhal ederek büyüklerinin derecelerine yükseltiriz.) Bununla beraber (baba ve dedelerinin) amellerinden hiç bir şey eksiltmeyiz.» (Tur suresi, 21. ayet)

 

Çünkü; bu ayet'e göre Resul-i Ekrem'in muhterem kızları Cennette Nebi'in yanında olacaklardır. Osman da bu iki kerimenin eşi olduğu için onlara tabi olacak, dolayısı ile o da Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in yanında bulunacaktır.

 

Ali (r.a.) de Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in damadı olduğu 'halde ondan bahsedilmeyip, Nebi'e arkadaşlığın Osman r.a.'a veriliş sebebine gelince, Osman r.a. Nebi s.a.v.'in zürriyetinden sayılmazdı. Fakat Ali r.a. Nebi s.a.v.'in çok yakın akrabası oluşu ve onun eğitiminde nevş-ü nema bulması dolayısı ile zürriyetinden sayılmaktadır Ayet'in gereğince onun arkadaşlığı da zaten tabii görülür. Artık bunu belirtmeye gerek kalmamış olur. Diğer taraftan hadiste Cennette Nebi ile arkadaşlığın Osman r.a.'a inhisar ettiğine dair her, hangi bir belirti veya işaret bile yoktur. der. (Sindi)