SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

MUKADDİME

<< 111 >>

DEVAM: 11. RESUL-İ EKREM S.A.V.'İN ASHABININ FAZİLETİ  -  OSMAN R.A.

 

حَدَّثَنَا عَلِيّ بْنُ مُحَمَّدٍ. حَدَّثَنَا عَبْدُ اللَّه بْنُ إِدْرِيسَ، عَنْ هِشَام بْنُ حَسَّانَ، عَنْ مُحَمَّدِ بْنُ سِيرِينَ، عَنْ كَعْبِ بْنُ عُجْرَةَ؛ قَالَ: - ذَكَرَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ فِتْنَةً فَقَرَّبَهَا. فَمَرَّ رَجُلٌ مُقَنَّعٌ رَأْسُهُ. فَقَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ ((هَذَا، يَوْمَئِذٍ عَلَى الْهُدَى)).فَوَثَبْتُ فَأَخَذْتُ بِضَبْعَيْ عُثُمَان، ثُمَّ اسْتَقْبَلْتُ رَسُولَ اللَّه صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ. فَقُلْتُ: هَذَا؟ قَالَ ((هَذَا)).

 

فِي الْزَوَائِدِ: إِسْنَادُهُ منقطع. قَالَ أَبُو حاتم: مُحَمَّد بْنُ سيرين لم يسمع كعب بْنُ عجرة. وباقي رِجَالُهُ ثِقَاتٍ.

 

Ka'b bin Ucra r.a.’den, rivayet edildiğine göre kendisi şöyle demiştir: - Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem, (meydana gelecek) bir fitneyi zikretti ve pek yakın bir zamanda olacağını bildirdi. O sırada ridası ile başı örtülü bir adam oradan geçti. Resul-i Ekrem de: ‘’Bu adam o fitne günü hidayet üzerindedir.’’ buyurdu. Ben hemen yerimden sıçradım ve Osman (orada geçmekte olan adam) iki pazısından tuttum: Sonra Resul-i Ekrem’in karşısına çıkıp:

 

Bu adam mı?> diye sordum. Resulullah s.a.v.’de ‘’Bu adamdır’’, buyurdu.

 

Not: Seneddeki ravilerden Muhammed bin Sirin'in Ka'b bin Ucra'dan hadis işitmediği, Ebu Hatem tarafından beyan' edildiği. oysa bu isnadda Muhammed bin Sirin'in Ka'b'den rivayette bulunduğu görüldüğü için Zevaid müellifi, bu isnadın «Munkati' olduğunu ve isnaddaki diğer. bütün ravilerin sika olduğunu söylemiştir.

 

 

AÇIKLAMA:     Hadisin metninde geçen ''Rida'' elbise üzerinde giyilen cübbe, hırka, aba ve benzeri libasın adıdır. Metindeki «Mukanna» kelimesi de «Takni. masdarından alınma İsm-i meful.'dür. Araplar zaman zaman ridalarının yakasını başlarına geçirip kenarlarını omuzlarının önünden aşağıya sarkıtırlar. Bu durumda arka ve yandan bakıldığında adam tanınmayabilir. Çünkü başı örtülü olup yalnız yüz kısmı açık kalır. Bu türlü giyinişe ''Takni. ve böyle giyinene de «Mukannaü'r-Re's. demir. Osman r.a. o gün bu giyinişte oradan geçtiği ve onun için ravi Ka'b b. Ucra koşup onun kollarından tutup teşhis ettikten sonra ''Bu adam mı?'' diye Nebi (s.a.v.)'e sorup gerçeği öğrenmeye çalıştığı anlaşılır.

 

Mahir: Muhammed bin Sirin gelmiş geçmiş en büyük hadis alimlerinden biridir, Ka’b bin Ucra’dan hadis işitmemişse bile işitmiş gibi rivayetinin sebebi yalan değildir. Tedlisi yapan’ın kim olduğu çok önemlidir. Bazen Alimler bir hadisi naklederken senedini tam olarak zikretmeye gerek duymadıkları bir ortamda bu rivayeti yaparlar; fetva verirken, vaaz ederken yada sohbet sırasında. Zaten benzer metinli Tirmizi rivayeti hasen sahihtir. Aşağıdaki link ile bu hadis’e erişebilirsiniz.   

 

BU HADİS’İN TİRMİZİ DEKİ RİVAYETİ İÇİN BURAYA TIKLAYIN