SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

MUKADDİME

<< 131 >>

DEVAM: 11. RESUL-İ EKREM S.A.V.'İN ASHABININ FAZİLETİ  -  SA'D BİN EBİ VAKKAS

 

حَدَّثَنَا عَلِيّ بْنُ مُحَمَّدٍ. حَدَّثَنَا عَبْدُ اللَّهِ بْنُ إِدْرِيسَ، وَخَالِي يعْلَي، وَوَكِيْعٌ، عَنْ إِسْمَاعِيلَ؛عَنْ قَيْسٍ؛ قَالَ:

 - سَمِعْتُ سَعْدَ بْنُ أَبِي وَقَّاصٍ يَقُولُ: إِنِّي لأَوَّلُ العَرَبِ رَمَى بِسَهْمٍ فِي سَبِيلِ اللَّهِ.

 

Kays bin ebi Hazım r.a.’den rivayet edildiğine göre kendisi Sa'd bin Ebi Vakkas r.a.’den şöyle söylediğini işittim, demiştir:

 

‘’Ben Allah yolunda ok atmış olan Arab mücahidlerin gerçekten birincisiyim.’’

 

 

AÇIKLAMA:

 

İslam uğrunda ilk ok'un onun tarafından atılmış olması büyük bir meziyettir. Çünkü bütün sosyal hareketlerde ve inkılablarda ilk faaliyet çok değerlidir. Sahibini şan ve şeref sahibi kılar. Bahis konusu ilk ok'un atılışı mes'elesi de şudur:

 

Hicretin birinci yılı Nebi s.a.v., Ubeyde bin Haris kumandası altında muhacirlerden 60 kişilik bir suvari müfrezesini kurmuştu. Bu mücahidler arasında Sa'd de bulunuyordu. Bu birlik Rabiğ deresine gönderilmişti. Gaye Ebu Süfyan'ın idaresinde Şam'dan dönmekte olan Mekke kervanını yakalamak idi. Bu savaş müslümanları memleketleri olan Mekke'den uzaklaştıran

Mekke müşrikleri ile muhacir müslümanların ilk karşılaşması idi. Resulullah s.a.v. bu müfrezeye bir bayrak da vermişti ki, bu da müslümanların ilk bayrağı oluyordu. Ubeyde, Ebu Süfyan ile karşılaşınca ilk ok'u Sa'd bin Ebi Vakkas atmıştı ki, bu, İslam uğrunda şeref ve cesaretle atılan ilk ok idi.

 

Buhari de Sa'd bin Ebi Vakkas'ın menkıbeleri bahsinde aynı hadisi rivayet etmiştir.