SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

MUKADDİME

<< 132 >>

DEVAM: 11. RESUL-İ EKREM S.A.V.'İN ASHABININ FAZİLETİ  -  SA'D BİN EBİ VAKKAS

 

حَدَّثَنَا مَسْرُوقُ بْنُ المَرْزُبَانِ. حَدَّثَنَا يَحْيَى بْنُ أَبِي زَائِدَةَ، عَنْ هَاشِمِ بْنُ هَاشِمِ؛ قَالَ: سَمْعْتُ سَعِيْد بْنُ المُسَيَّبِ يَقُولُ:

 - قَالَ سَعْد بْنُ أَبِي وَقَّاصٍ: مَا أَسْلَمَ أَحَدٌ فِي الْيَومِ الَّذِي أَسْلَمْتُ فِيهِ. وَلَقَدْ مَكَثْتُ سَبْعَةَ أَيَّامٍ. وَإِنِّي لَثُلُثُ اْلإِسْلاَمِ.

 

 

Said bin El-Müseyyeb r.a.’den rivayet edildiğine göre kendisi şöyle demiştir:

 

Sa'd bin Ebi Vakkas r.a. dedi ki:

 

‘’Benim Müslüman olduğum gün hiç kimse Müslüman olmadı. Ben Müslümanların üçte biri olarak bir hafta durdum. ‘’

 

 

AÇIKLAMA:

 

Sa'd bin Ebi Vakkas r.a.'ın müslüman olduğu gün başkası müslüman olmamış olabilir. Ama daha önceki günlerde müslümanlığı kabul edenler olmuştu. İbn-i Maceh'in rivayeti açıktır. Fakat Buhari'nin, Sa'd'ın menkıbeleri bahsinde rivayet E}ttiği metin şöyledir:

 

''Hiç kimse benim müslümanlığı kabul ettiğim günden önce müslüman olmamıştır.» 

 

Başka bir rivayette: «Benden önce. kimse müslüman olmamıştır», tabiri vardır. Halbuki bilindiği gibi Ebu Bekir, Ali, Zeyd ve başka zatlar kendisinden önce müslüman olmuştur. Buhari şerhleri ve Sindi, bu rivayeti şöyle yorumlamışlardır.

 

Hz. Sa'd kendi itikadına ve bildiğine göre konuşmuştur. Çünkü ilk günlerde, müslümanlığı kabul edenler İslamiyetlerini gizli tutuyorlar idi. Bu sebeple Sa'd hakiki durumu o an için bilmiyordu. Sonuçta Sa'd müslümanların yedincisidir.

 

"Ben müslümanların üçte biri olarak ... » sözüne gelince, bu da çeşitli şekillerde yorumlanmıştır. Şöyle ki, Sahih-i Buhari'nin Ebu Bekr'in fazileti hakkında açtığı babta «Ammar bin Yasir r.a.'dan rivayet ettiği bir hadiste Ammar demiştir ki :

 

"Ben Resulwlah'ı ilk gördüğümde, beraberinde müslüman olarak beş köle, iki kadın ve Ebu Bekir bulunuyordu. ''Başka müslüman yoktu,)'' Şarihler 5 kölenin şunlar olduğunu beyan ederler: Bilal-i Habeşi, Zeyd bin Harise, Amir İbn-i Fuheyre, Ubeyd ibn-i Zeyd ve Ebu Fukeyhe'dir. Bazı siyer kitapları Fükeyhe yerine Şokran'i gösterirler. İki kadın ise Hz. Hadice ile Ümm-i Eymen veya Sümeyye'dir. Şu duruma göre:

 

Hz. Sa'd'ın 3'üncü müslüman oluşu, erkek, baliğ ve hür olarak müslüman olanlann üçüncüsü şeklinde yorumlanabilir ki : Birincisi Resül-i Ekrem, ikincisi Ebu Bekr ve üçüncüsü Sa'd olmuş olur. Müslümanların gizli bir cemiyet halinde ilk zamanlarda yaşamış olması dolayısı ile Sa'd'ın yalnız bir aracısı olan Ebu Bekr'i ve Nebi'yi tanımış olması ve diğerlerinden haberdar olmayışı kuvvetle muhtemeldir. Sa'd'ın, 3 kişi derken Nebi'in dışında Ebu Bekir ve Hatice'yi, bir de kendisini hesaplamış olması da muhtemeldir. Diğer taraftan 5 köle ve Ebu Bekr 6 kişi hesaplanırsa Sa'd yedinci müslüman olmuş olur. Hangi şekilde yorumlanırsa yorumlansm Hz. Sa'd ilk müslÜmanlardan ve büyük mücahidlerdendir. Allah cümlesinden razi olsun ve bizleri şefaatlarına nail eylesin.