SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

MUKADDİME

<< 141 >>

DEVAM: 11. RESUL-İ EKREM S.A.V.'İN ASHABININ FAZİLETİ  - ABBAS BİN ABDULMUTTALİB

 

حَدَّثَنَا عَبْدُ الوَهَّابِ بْنُ الضَّحَّاكِ. حَدَّثَنَا إِسْمَاعِيلَ بْنُ عَيَّاشٍ، عَنْ صَفْوَانَ بْنُ عَمْرو، عَنْ عَبْد الرَّحْمَن بْنُ جُبَيْر بْنُ نُفَيْرٍ، عَنْ كَثِيرِ بْنُ مُرَّةَ الحَضْرَمِيِّ، عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنُ عَمْرو، قَالَ:

 - قَالَ رَسُول اللَّه صَلى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلمْ: ((أَن اللَّهَ اتَّخَذَنِي خَلِيلاً كَمَا اتَّخَذَ إِبْرَاهِيْمَ خَلِيلاً. فَمَنزِلِي وَمَنْزِلُ إِبْرَاهِيْمَ فِي الْجَنَّةِ يَوْمَ القِيَامَةِ تُجَاهَيْنِ. وَالْعَبَّاسُ بَيْنَنَا مُؤْمِنٌ بَيْنَ خَلِيلَيْنِ)).

 

فِي الْزَوَائِدِ: إسناد ضَعِيْف، لاتفاقهم عَلَى ضعف عَبْد الوهاب. بَلْ قَالَ فِيه أَبُو داود: بضع الحديث. وَقَالَ الحاكم: روى أحاديث موضوعة. وشيخه إِسْمَاعِيلَ اختلط بأخرة. وَقَالَ ابْن رجب: انفرد بِهِ المصنف وَهُوَ موضوع. فإنه من بلأَيا عَبْد الوهاب. وَقَالَ فِيه أَبُو داود. ضَعِيْف الحديث.

 

Abdullah bin Amr r.a.’dan rivayet edildiğine göre Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurdu, demiştir:

 

‘’Şüphesiz Allah, İbrahim (Aleyhisselam)’ı Halil ittihaz ettiği gibi beni de Halil edindi. Bu sebeble kıyamet günü Cennette benim yerim ile İbrahim’in yeri karşı karşıyadır. Abbas da aramızda olup iki Halil arasında bir mu'mindir.’’

 

 

Zevaid: ‘’Bu hadisin senedi zayıftır. Alimler Abdulvahhab’ın zayıflığında ittifak etmişlerdir.

Ebu Davud onun hadis uydurduğunu söylemiştir. El-Hakim de onun mevdu hadisleri rivayet eetiğini söylemiştir. İbn-i Receb ise bu hadisin sadece İbn-i Mace tarafından alındığını diğer sahih kitaplarında yer almadığını zira bu hadis’in A.Vahhabın mevdu hadislerinden olduğu ve Ebu Davud’unda A.Vahhabın hadislerinin zayıf olduğunu söylediğini beyan etmiştir.

 

 

AÇIKLAMA:

 

Buhari’nin menkıbeler bölümünde Abbas r.a.’ın fazileti için ayırdığı bab da Enes r.a. ‘den rivayet ettiğine göre kuraklık olduğu zaman Ömer r.a. Yağmur duası ederken Abdu’l-Muttalib’in oğlu Abbas ile tevessül ederek:

 

‘’Allah’ım ! biz Nebi’miz s.a.v. ile sana tevessül ederdik sende bize yağmur verirdin. Biz (Nebi’den sonra) Nebi’mizin amcası (Abbas) ile sana tevessül ediyoruz. Bize yağmur ihsan eyle diye dua ederdi. Onun duası hemen kabul olup yağmur verilirdi.