SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

MUKADDİME

<< 147 >>

DEVAM: 11. RESUL-İ EKREM S.A.V.'İN ASHABININ FAZİLETİ  - AMMAR BİN YASİR R.A.

 

حَدَّثنَا نصر بْن عَلِيّ الجهضمي. حَدَّثنَا عثام بْن عَلِيّ، عَنْ الأَعْمَش، عَنْ أَبِي إِسْحَاق، عَنْ هانئ بْن هانئ؛ قَالَ: دَخَلَ عَمَّار عَلَى عَلِيّ، فَقَالَ: مرحبا بالطيب المطيب. سَمَعَت رَسُول اللَّه صَلى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلَّمْ يَقُولُ ((ملئَ عَمَّار إيمأَنَا إِلَى مشاشه)).

 

Hani bin Hani r.a.’den şöyle dediği mervidir:

 

Ammar (Hz.) Ali’nin yanına girdi.Ali r.a. onu kasdederek: Tayyib, Mutayyab’e merhaba! Ben Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem’den işittim buyuruyordu ki:

 

‘‘Ammar, kemiklerinin uçlarına kadar iman ile doldurulmuştur.’’

 

 

AÇIKLAMA:

 

Sindi diyor ki: Bu hadis, bir önceki hadiste geçen «Tayyib,in doğuştan güzel manasında kullanıldığına delalet eder, denilebilir. Aslında güzel olan Ammar Allah'ın iradesi ile kemiklerinin uçlarına kadar, 'tabiri caiz ise tepeden tırnağa' iman ile doldurulmuştur.

 

Ammar r.a.'ın, Nebi s.a.v.'in hadisteki yüce iltifat ve medhine mazhar olmasına sebep olan olay şudur:

 

Mekke müşrikleri; Ammar'ı. babası Yasir'i, anası Sümeyye'yi, Suhayb'ı Bilal'i. Habbab'ı ve Salim'i yakalıyarak İslamiyetten döndürmek için bunlara işkence vapmaya başladılar. Ammar'ın babası ve anası hiç bir zahiri taviz bile vermeyince feci bir şekilde şehid edildiler. İslam'ın ilk iki şehidi oldular. Ammar ise müşriklerin azabından kurtulmak için dil ile onlara bir taviz vermekle beraber kalbi iman ile dolup taşıyordu. Ammar'ın dil ile verdiği taviz üzerine onun kafir olduğu haberi Nebi'e ulaşınca Resulullah s.a.v. bu hadisi buyurdu. Katade'nin naklettiğine göre Ammar ağlıya ağlıya Resul-i Ekrem'in yanına vardı. Nebi'e kalbinin iman ile dolu olduğunu söyledi. Resulullah s.a.v. Ammar'ın göz yaşlarını mübarek eliyle silerek:

 

"Ya Ammar! Sana ne oluyor? Eğer müşrikler tekrar sana işkence vaparlarsa sen yine söylediklerini söyle''  demekle Ammar'ı teselli buyurdu. Nihayet meali aşağıya alınan Nahl suresinin 106.ayeti bir rivayete göre Ammar hakkında nazil oldu:

 

"Kalbi iman ile kararlaşmış olduğu halde (küfür kelimesini söylemeye) zorlananlar müstesna, kim Allah'a küfrederse onlara şiddetli azab var; Lakin küfre bağrını açanlar üzerine Allah'tan bir öfke ve kendilerine çok büyük bir azab vardır.''