SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

MUKADDİME

<< 149 >>

11. RESUL-İ EKREM S.A.V.'İN ASHABININ FAZİLETİ  - SELAM-I FARİSİ R.A.

 

حَدَّثنَا إسماعيل بْن موسى، وسويد بْن سَعِيد، قَالاَ: حَدَّثنَا شريك، عَنْ أَبِي ربيعة الإيادي، عَنْ أَبِي بريدة، عَنْ أبيه؛ قَالَ:

 - قَالَ رَسُول اللَّه صَلى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلمْ: ((أَن اللَّه أمرني بحب أربعة، وأخبرني أَنَّهُ يحبهم)) قيل: يَا رسول اللَّه! من هُمْ ؟ قَالَ ((عَلِيّ منهم)) يَقُولُ ذَلِكَ ثلاثاً ((وأبو ذر، وسلمان، والمقَدْاد)).

 

Büreyde (bin el-Husayb el-Eslemi) r.a.’den rivayet edildiğine göre Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurmuştur:

 

- ‘‘ Şüphesiz Allah dört kişiyi fazla sevmemi emretti. Ve onları sevdiğini bana haber verdi.’’

     

-(Ashab tarafından): Ya Resulallah! Bu dört zat kimlerdir? diye soruldu. Resul-i Ekrem s.a.v.  buna cevaben:

 

- ‘‘Ali onlardandır. Nebi bu cümleyi üç defa tekrarladı. (Ve kalan üç zatı şöyle sıraladı): Ve Ebu Zer(-i Gıfari), Selman(-ı Farisi) ve Mikdad (bin Esved)dir. Buyurdu.’’

 

 

AÇIKLAMA:

 

Sindi diyor ki: Hadiste anılan dört kişiyi sevmek için Allah tarafından verilen emir zahiren vucub içindir. Yani emri yerine getirmek mecburidir. Muhtemelen emir mendubluk içindir. Yani emrin yerine getirilmesi zorunlu olmamakla beraber ifası sevabtır. İster vücup, ister mendubluk için olsun, Resül-i Ekrem'e verilen emir, onun ümmetine de verilmiş oluyor. Bu itibarla mu'minlerin, bu zatları fazlasıyle sevmeleri beklenir.

 

Tirmizi, 'bu hadisi Ebu Hureyre r.a.'den rivayet etmiştir. «Camiü's Sağir» Şarihi Azizi ile Haşiyesi sahibi Muhammed Hafni, hadisin açıklamasını yaparlarken derler ki :

 

Resül-i Ekrem s.a.v. bütün sahabileri severdi. Burada istenen mahabbet, mezkür zatların taşıdığı meziyetler, menkıbeler ve eserleri itibariyle özel ve fazla sevgidir. Ama fazla sevmek emri bunların diğer sahabilerden mutlaka üstünlüğünü gerektirmez.

 

Hz. Ali r.a.'in üstün sevgiye liyakatı mucip menkıbeleri çok ve malumdur. Sabikin-i Evvelin (= ilk müslümanlar) dendir. Hatta ilk müslüman zat olduğu söylenmiştir. Resul-i Ekrem'in amucası oğlu ve damadıdır. Muhacirler ve Ensar arasında kardeşlik akdi yapılırken, Nebi ona:

 

"Sen benim dünyada ve ahirette kardeşimsin'' demekle onu kendi zatına kardeş kılmıştır. Ehl-i Sünnet mezhebine göre Ebu Bekr, Ömer ve Osman'dan sonra ümmetin efdalıdır. Hatta bazı Ehl-i Sünnet alimleri Osman'ın ondan efdal olduğu görüşüne katılmamışlardır. Allah cümlesinden razi olsun. Kitabın 114 ila 121 nolu hadisleri onun faziletine dairdir.