SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

MUKADDİME

<< 150 >>

DEVAM: 11. RESUL-İ EKREM S.A.V.'İN ASHABININ FAZİLETİ  - SELAM-I FARİSİ R.A.

 

حَدَّثنَا أَحْمَد بْن سَعِيد الدارمي. حَدَّثنَا يَحْيَى بْن أَبِي بكير. حَدَّثنَا زائدة بْن قَدْامة، عَنْ عاصم بْن أَبِي النجود، عَنْ ذر بْن حبيش، عَنْ عَبْد اللَّه بْن مسعود؛

 - قَالَ: كَانَ أول من أظهر إسلامه سبعة: رَسُول اللَّه صَلى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلَّمْ، وابو بَكْر، وعمار، وأمه سمية، وصهِيَب، وبلال، والمقَدْاد. فأَمَّا رَسُول اللَّه صَلى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلَّمْ فمنعه اللَّه بعمه أَبِي طالب. وأَمَّا أَبُو بَكْر فمنعه اللَّه بقومه. وأَمَّا سائرهم، فأخذهم المشركون وألبسوهم أدراع الحديد وصهروهم فِي الشمس. فما منهم من أحد إِلاَّ وقَدْ واتاهم عَلَى مَا أرادوا. إِلاَّ بلال. فإِنَّهُ هانت عَلَيْهِ نفسه فِي اللَّه، وهان عَلَى قومه. فأخذوه، فأعطوه الولدان. فجعلوا يطوفون بِهِ فِي شعاب مكة وَهُوَ يَقُولُ: أحد، أحد.

 

فِي الْزَوَائِدِ: إِسْنَادُهُ ثقات. رواه ابْن حبان فِي صحيحه، والحاكم فِي المستدرك من طريق عاصم بْن أَبِي النجود، بِهِ.

 

Abdullah İbni Mes'ud r.a.’den rivayet edildiğine göre şöyle demiştir:

 

''Müslüman olduğunu ilk açıklayan (şu) yedi zat idi: Resulullah s.a.v., Ebu Bekir, Ammar, anası Sümeyye, Suhayb, Bilal(-i Habeşi) ve Mikdad (bin el-Esved).

 

(Müşriklerin bunlara karşı takındığı tavıra gelince), Allah, Resul-i Ekrem s.a.v.’i amcası Ebu Talib(in himayesi) ile (müşriklerden) korudu. Ebu Bekr’i de kavminin nüfuzu ile korudu. Fakat diğer Müslümanlar ise, müşrikler, onları yakaladı. Demirden (mamul gömlekler giydirip vücudlarının yağlarını eritmek sureti ile tazib etmek için onları (Mekke’nin) kızgın güneşi altında yatırdılar.İslamiyetten döndürmek için sürdürdükleri bu azablara dayanamayan bu Müslümanların hepisi müşriklerin istediğini (zahiren) kabullendiler. Fakat Bilal müstesna (o zahiren bile müşriklere en ufak bir taviz vermedi.) Çünkü,Bilal,Allah uğrunda canını feda etmesini gerçekten küçümsedi. Ta'zib eden kavmi de onu öldürmeyi küçümsediler. Bu yüzden müşrikler (Bilal’dan istediklerini koparamayınca) onu tutup çoluk çocuklara (ayak takımına) teslim ettiler. Bu (serseri) takım onu Mekke sokaklarında ve çevresindeki dağ yollarında süründürdüler. Bilal ise: (Allah) birdir birdir, diyordu.''

 

Not: Zevaid de: Bu Hadis’in isadındakilerin tümü sikadır. Hakim Müstedrekinde, İbn-i Hibban Sahihinde Asım bin Ebi’n-Necu tariki ile tahiric etmişlerdir. .