SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

MUKADDİME

<< 160 >>

11. RESUL-İ EKREM S.A.V.'İN ASHABININ FAZİLETİ  - BEDR ESHABI

 

حَدَّثنَا عَلِيّ بْنُ مُحَمَّد، وَأَبُو كُرَيْبٍ. قَالاَ: حَدَّثنَا وَكِيعٌ. حَدَّثنَا سُفْيَانُ، عَنْ يَحْيَى ابْن سَعِيدٍ، عَنْ عَبَايَةَ بْنُ رِفَاعَةَ، عَنْ جَدِّهِ رَافِعِ بْنُ خَدِيجٍ؛ قَالَ:

 - جَاءَ جِبْرِيلُ، أَوْ مَلَكٌ، إِلَى الْنَّبِيِّ صَلى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلَّمْ فَقَالَ: مَا تَعُدُّونَ مَنْ شَهِدَ بَدْرَاً فِيكُمْ؟ قَالَوا: خِيَارَنَا، قَالَ: كَذَلِكَ هُمْ عَنْدَنَا، خِيَارُ الْمَلاَئِكَةِ.

 

Rafi' bin Hadic r.a.’den şöyle dediği rivayet edilmiştir:

 

Cebrail (Aleyhisselam) veya bir melek Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem’e geldi ve:

 

- ‘‘(Ey Allah’ın Nebii!) Bedir savaşına katılan sahabileri sizler kendi aranızda nasıl (bir mertebe sahibi olarak) sayarsınız? diye sordu.Buna cevaben :

 

- Onları, müslümanların en seçkin ve üstün simaları olarak sayarız,buyurdular. Soru sahabi melek :

 

Sizler o kahramanları üstün saydığınız gibi Bedir savaşına katılan melekler de bizce meleklerin en hayırlı olanlarıdır ‘’, dedi.

 

 

AÇIKLAMA:

 

Rafi'nin Cebrail veya bir Melek tabirindeki tereddüd raviden olsa gerek. Yani Rafi, gelen melek Cebrail mi? veya başka bir melek mi? diye tereddütlü konuşmamıştır. Ancak seneddeki bir ravi Raf i' in kullandığı kelimede tereddüt etmiştir:

 

Acaba «Cebrail geldi» dedi yoksa «Melek geldi» dedi. Hadis Buhari «Mağazi» de müteaddit senedlerle rivayet edilmiştir. Bu senedIerin bir kısmında Cebrail (A.S.) geldi deniliyor, diğer bazı senedIerde ise melek geldi, deniliyor. Ancak gelen meleğin. Cebrail olduğu Muaz bin Rifaa tarafından açıklanıyor.

 

Kastalani de «Melek geldi. rivayeti naklederken meleğin Cebrail oldUğunu belirtiyor.

 

Miftahu'I-Hiice» sahibi der ki: Bu hadis Bedir ehlinin diğer sahabilerden üstün olduğuna delalet eder.

 

Buhari'nin naklettiği rivayetlerden birisi Rifaa bin Rafi ez-Züreki r.a.'e istinad etmektedir. Bu zat Ensar'dan ve Bedir kahramanlanndandır. Bu zat. Cebrail (A.S.)'ın gelerek Bedir savaşına katılan sahabiler ve melekler ile ilgili hususu Nebi ile görüştüğünü rivayet eder Bu rivayetin şerhinde müellifler, yapılan bu görüşmenin Bedir günü cereyan ettiğini beyan ederler.

 

İbn-i Mace'nin zikrettiği rivayetteki:  Rafi bin Hadic'e gelince:

 

Bu zatın künyesi Ebu AbdilIah'tır. Babası Hadic bin Rafi'bin Adi bin Yezid bin Ceşm bin Harise 'dir. Rafi bin Hadic, Evs kabilesine mensup olup sahabilerdendir. Bedir savaşına katılmak istedi ise de yaşı küçük olduğundan Resıll-i Ekrem'in emri ile geri çevrilmiştir. Ondan sonra vuku bulan Uhud vesair savaşlara katılmıştır. Kendisinden alınan 78. hadisten Buhari ve Müslim 5 tanesini müştereken ve Müslim ayrıca üç tanesini rivayet etmiştir. Ravileri ise oğlu Rifaa, Beşir bin Yesar, Süleyman bin Yesar ve Tavus'dur. Halife, onun 74. yılı vefat ettiğini söylemiştir.