SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

MUKADDİME

<< 168 >>

DEVAM: 12. HARİCİLER HAKKINDAKİ HADİSLER

 

حَدَّثنَا أَبُو بَكْرِ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ، وعَبْدُ اللَّهِ بْنُ عَاِمِر بْنُ زُرَارَةَ. قَالاَ: حَدَّثنَا أَبُو بَكْرِ بْنُ عَيَّاشٍ، عَنْ عَاصِمٍ، عَنْ زِرٍّ، عَنْ عَبْدُ اللَّهِ بْنِ مَسْعُودٍ؛ قَالَ:

 - قَالَ رَسُول اللَّه صَلى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلمْ: ((يَخْرُجُ فِي أَخِرِ الْزَّمَانِ قَوْمٌ أَحْدَاثُ اْلأَسْنَانِ، سُفَهَاءُ اْلأَحْلاَمِ، يَقُولُونَ مِنْ خَيْرِ قَوْلِ الْنَّاس، يَقْرَؤُنَ اْلقُرْآنَ، لاَ يُجَاِوزُ تَرَاقِيَهُمْ. يَمْرُقُونَ مِنَ اْلإِسْلاَمِ كَمَا يَمْرُقُ الَّسهْمُ مِنَ الرَّمِيَّةِ. فَمَنْ لَقِيَهُمْ فَلْيَقْتُلْهُمْ. فَإِنَّ قَتْلَهُمْ أَجْرٌ عِنْدَ اللَّهِ لِمَنْ قَتَلَهُمْ)).

 

Abdullah İbni Mes'ud r.a.’den Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurdu dediği rivayet olunmuştur: «Son zamanda (kıyamete yakın devirde) yaşları küçük, akılları noksan (tecrübeleri kıt) bir zümre çıkacaktır. Onlar (hariciler fırkası gibi) insanların sözlerinin en hayırlısı (olan Nebi’in tebliğleri)nden bahsedecekler, Kur'an okuyacaklar, fakat okudukları Kur'an, onların boğaz çemberlerinden öteye geçmeyecektir. Bunlar, şiddetle atılan okun av(ı delip on)dan öte çıktığı gibi İslam (dinin)den hızla çıkıvereceklerdir. Bunun için kim onlara rastlarsa (hemen) onları öldürsün. Çünkü onları öldürmek, Allah katında katilleri için ecir ve sevaptır.»

 

 

AÇIKLAMA:

 

Buhari'nin şerhlerinden Kastalani'nin beyanına göre hadisin metnindeki «İnsanların sözlerinin en hayırlısı» tabiri ile Resül-i Ekrem tarafından tebliğ edilen Kur'an-ı Kerim kasdedilmiştir.  Kastalani diyor ki: Çünkü haricilerin, hakemliği reddetmeye mesned olarak ilk tempo tuttukları «Hüküm ancak Allah tarafından verilir» sözünü Kur'an'dan almışlar idi. Ama ne var ki; bu sözü yanlış yorumlamakla yerini değiştirmişler idi: Sindi de: Bu tabirden maksadın, haricilerin hakemlik konusuna itiraz ederken söyledikleri: «Hüküm ancak AIlah'a mahsustur» sözü olduğunu söyleyenler vardır. Nitekim, onlar böyle söyleyince Hz. Ali «Bu söz haktır. Ama onunla batıl bir şey kasdedilmiştir» demiştir.

 

Metinde geçen «Okudukları Kur'an onların boğaz çemberinden geçmiyecektir» cümlesinden kasdedilen mana hakkında Kastalani diyor ki: Yani; Allah onların Kur'an okuyuşlarını yükseltmiyecek ve kabul etmiyecektir. Çünkü onların batıl itikadlarını bilir. Yahut bundan maksad: Hariciler okudukları Kur'an ile amel etmezler; dolayısıyle kıraatlarının karşılığında sevaplandırılmıyacaklardır. Şöyle de yorum yapılabilir: Onların Kur'an okuyuşundan aldıkları pay ancak dilleri üzerinde Kur'an'ın geçişidir. Onların boğazına bile ulaşmayan kıra'at nasıl onların kalbine girip etki yapacaktır? Halbuki, kıraattan arzu edilen gaye Kur'an'ın kalbe nüfuz etmesiyle Kur'an'ın içindekilerini düşünmek ve ondan etkilenmek, istifade etmektir.

 

Buhari'nin rivayet ettiği hadisin açıklamasını yapan  Kastalani diyor ki: Hadisin: «Bunlar, şiddetle atılan ok'un av'ı delip öteye geçtiği gibi dinden hızla çıkıvereceklerdir», parçası, haricilerin kafir olduğunü söyleyenler için bir delildir.

 

Çünkü dinden murad İslamiyettir. Bunların İslamiyetten bir nasib alamıyacakları ifade ediliyor. Tirmizi'nin şerhinde Kadi Ebu Bekr bin el-Arabi de bu bölümü delil göstererek haricilerin kafir olduğunu belirtmiştir. Şayet hadiste geçen «din» kelimesi ile İslam dini kasdedilmeyip halife'ye itaat manasına yorumlanırsa fıkra, haricilerin küfrüne delil gösterilemez. Hattabi (din) kelimesini bu şekilde yorumlamıştır.

 

Buhari'nin «Nübüvvetin alametleri» babında ve Bu eserin 169 numarada Ebu Said-i Hudri r.a.'den rivayet edilen metinde, keza müellifin rivayet ettiği 170 ve 172 nolu hadislerde «Onlar dinden çıkarlar» tabiri kullanılmıştır. Din kelimesi yukarda beyan ettiğimiz gibi iki şekilde yorumlanmıştır. Fakat müellifin, tercemesi yukarda geçen 168 nolu ve gelecek olan 171 nolu rivayetlerinde, keza Buhari'nin aynı babta Hz. Ali r.a.'den olan rivayetinde «Onlar İslamdan çıkarlar» ifadesi kullanılmıştır. Hele 176 nolu hadiste «Onlar müslüman idiler sonra kafir oldular» fıkrası apaçıktır. Kastalani'nin beyanına göre haricilerin kafir olduğunu söyleyen İmam Sübki: Cennetlik oldukları Resul-i Ekrem'in şahitliği ile sabit olan Ashab-ı Kiram'ın büyüklerine kafir diyen hariciler, bu sözleri ile Resul-i Ekrem'i yalanlamış olurlar. Bu sebeple küfre gitmiş olurlar, demek suretiyle görüşünün delilini beyan etmiştir. Kurtubi de aynı görüşü bu hadislere dayandırmıştİr.