SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

MUKADDİME

<< 200 >>

DEVAM: 13. CEHMİYYE'NİN İNKAR ETTİĞİ ŞEYLERİN BEYANI BABI

 

حَدَّثنَا أَبُو كريب، مُحَمَّد بْن العلاء. حَدَّثنَا عَبْد اللَّه بْن إسماعيل، عَنْ مجالد، عَنْ أَبِي الوداك، عَنْ أَبِي سَعِيْد الخدري؛ قَالَ:

 - قَالَ رَسُول اللَّه صَلى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلمْ: ((أَن اللَّه ليضحك إِلَى ثلاثة: للصف فِيْ الصلاة، وللرجل يصلى فِيْ جوف الليل، وللرجل يقاتل "أراه قَالَ" خلف الكتيبة)).

 

فِيْ الْزَوَائِدِ: فِيْ إِسْنَادُهُ مقال.

 

Ebu Said-i Hudri r.a.’den, Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem’in şöyle buyurduğu rivayet edilmiştir:

 

'' Allah, şu üç şeye şüphesiz güler;

 

Namazda (teşkil edilen) saffa, geceleyin namaza duran adam'a ve cihad eden kimseye. ''

 

(Ravi dedi ki: Kanaatime göre cihad eden kimse ile ilgili olarak) Resulullah '' Ordunun arkasında (ötesinde… ) '' kaydını koştu.

 

Not: Zevaid de: ''Bu hadis'in isnadı hakkında söz edildi'' deniyor.

 

Mahir: Bu hadis’in isnadı Cerh’in en hafifi olan birinci mertebe cerh ile cerh edilmiştir. (fihi mekal) Böyle bir lafızla cerh edilen hadis te muhtemel bir zayıflık vardır; daha çok gevşeklik anlamındaki lafızlar cerh’in birinci mertebesimde yer alır. Bu tür hadisler hem itibar hem istişhad için alınabilir ve yazılabilir. Asıl zayıflık üçüncü derece cerh ile cerh edilenlerdir.

 

 

AÇIKLAMA:

 

Hadisin metninde geçen «Dıhk = gülmek» kelimesi daha önce geçen sıfat hadislerinin izahında belirtildi.

 

Hadis, cemaatIa namaz kılarken yapılan saff'ın, gece namazına kalkmanın ilahi rıza ve teveccühe vesile olduğunu belirtiyor. Bir de savaşta zafer kazanıldığı halde ordunun arkasında (yani ötesinde) hala çarpışan mücahidin halinin de Allah Teala'nın rızasına vesile olduğu bildiriliyor. Ravi hadisin metninde «Ordunun arkasında» kaydının bulunduğunu kesinlikle hatırlamadığı için kanaatirnce bu kayıt vardır, diyor. Şayet bu kayıt varsa; manası demin belirttiğimiz gibidir. İlk bakışta sanıldığı gibi savaş yapılırken ordunun arkasında kalıp orada savaşmaya yeltenen demek değildir. Bilindiği gibi bu hal takdiri değil, tekdiri muciptir.

 

Zevaid müellifi, bu hadisin isnadının sıhhati hususunda itiraz olduğunu şöyle belirtiyor: Çünkü ravilerden Mücalid'in rivayet ettiği hadislerin genellikle mahfuz olmadığı İbn-i Adi tarafından ifade edilmiştir. Yine seneddeki ravilerden AbduIIah bin İsmaiI'in durumunun mechul olduğu Ebu Hatim ve Zehebi tarafından beyan edilmiştir.