SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

MUKADDİME

<< 199 >>

DEVAM: 13. CEHMİYYE'NİN İNKAR ETTİĞİ ŞEYLERİN BEYANI BABI

 

حَدَّثنَا هِشَام بْن عَمَّار. حَدَّثنَا صد قة بْن خالد. حَدَّثنَا ابْن جابر؛ قَالَ سَمِعْت بسر بْن عُبَيْد اللَّه يقول: سَمِعْت أبا إدريس الخولاني يقول: حدثني النواس بْن سمعان الكلابي، قَالَ:

 - سَمِعْت رَسُول اللَّه صَلى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلَمْ يقول: ((مَا من قلب إِلاَّ بين إصبعين من أصابع الرَّحْمَن. أَن شاء أقامه وإن شاء أزاغه)) وكان رَسُول اللَّه صَلى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلَمْ يقول: ((يا مثبت القلوب ثبت قلوبنا عَلَى دينك)) قَالَ: ((والَمْيزان بيد الرَّحْمَن يرفع أقواما ويخفض آخرين إِلَى يوم القيامة)).

 

En-Nevvas bin Sem'an El-Kilabi r.a.’den rivayet edildiğine göre kendisi: Ben Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem’den şöyle buyururken işittim, demiştir:

 

'' Her kalp ancak Rahman’ın parmaklarından iki parmak arasındadır. Eğer dilerse (hak üzerinde) durdurur ve şayet dilerse saptırır. ''

 

(Ravi en-Nevvas devamla:) ve Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle dua ederdi. (demiştir):

 

'' Ey kalpleri (dilediği üzerinde) sabit kılan Allah! Kalblerimizi dinin (olan İslamiyet) üzerinde sabit kıl. ''

 

(Ravi bundan sonra da) Resulullah şöyle buyurdu, demiştir:

      

'' Terazi Rahman’ın elindedir. Kıyamet gününe kadar bazı kavimleri yükseltir, bir kısım kavimleri de alçaltır. ''

 

Not: Zevaid, bu hadisin isnadının sahih olduğunu belirtmiştir.

 

Nevvas: Sahabi'dir. 17 hadisi vardır. Müslim 3 hadisini rivayet etmiştir. Ravileri: Ebu İdris el-Havlani 've Cübeyr bin Nefir'dir. (Hulasa, sah. 406)

 

 

AÇIKLAMA:

 

Hadiste geçen parmak, el ve terazi kelimeleri hakkında bundan önceki 195 - 198 nolu hadislerin izahında gerekli bilgiyi verildi.

 

Kalbin hidayetten dalalete ve dalalet'ten hidayete döndürülmesinin Allah için çok basit olduğunu ve iman hali olsun küfür hali olsun her an değişebildiği belirtilmektedir.

 

Mu'min'in her an tetikte olup imaını kontrol etmesi ve zarar görmemesi için uyanık olması ve her şey'e hakkıyla hakim olan Allah'ın kendisini korumasını, İslam da sabit tutmasını istemelidir.