SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

MUKADDİME

<< 216 >>

DEVAM: 16 - KUR'AN-I ÖGRENEN VE ÖGRETENİN FAZİLETİNİN BEYANI BABI

 

حَدَّثنَا عمرو بْن عُثُمَان بْن سَعِيْد بْن كثير بْن دينار الحمصي. حَدَّثنَا بْن مُحَمَّد بْن حرب، عَنْ أَبِي عمر، عَنْ كثير بْن زإِذَان، عَنْ عاصم بْن حمزة، عَنْ عَلِيّ بْن أَبِي طالب؛ قَالَ:

 - قَالَ رَسُول اللَّه صَلى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلمْ: ((من قرأ القرآن وحفظه أدخله اللَّه الجنة وشفعه فِيْ عشرة من أهل بيته. كلهم قَدْ استوجب النار)).

 

Ali bin Ebi Talib r.a.’den rivayet edildiğine göre Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurmuştur:

 

'' Allah, Kur'an’ı okuyup hıfz eden kimseyi Cennet’e idhal eder ve Cehennem’e kesinlikle müstehak olan ev halkından on kişi hakkında şefaat etmesini kabul eder. ''

 

 

AÇIKLAMA:

 

Bu hadis Kur'an-ı Kerim'i okuyup hıfzetmenin faziletini beyan ediyor. Böyle bir mu'min'in Cennetle mükafatlandırılacağı gibi onun aile efradından Cehennem azabına kesinlikle müstahak olmuş olan on kişi için yapacağı şefaatın Allah tarafından kabul buyurulacağını müjdeliyor. Ancak şu var ki; Kur'an'ı okuyup hıfzetmekle beraber onunla amel etmek, emir ve yasaklarına riayet etmek şartı da hatırdan uzak tutulmamalıdır. Bu şart olmayınca, Kur'an'ı okuyup hıfzetmek ile bu ve benzeri hadisler ile va'd edilen mükafatlara pek kavuşulamaz.

Hadisteki:

 

«Cennet'e idhal eder" fıkrasından maksad Cehennem'e girmeden CennetIik kılmaktır. Aksi takdirde bilindiği gibi zerre miktarı imanı olan herkes netice itibari ile Cennet'e girecektir.

 

Metindeki: 'Cehennem'e kesinlikle müstahak olan ... ' fıkrasından maksad da küfürden başka günahlar sebebiyle Cehennem'e müstahak olmak durumudur. Çünkü küfür üzerinde ölen kimseler için şefaatın kabulü ve Cehennem'den kurtarılmaları söz konusu değildir. Zira böylelerin ebedi olarak Cehennemde kalmaları ve onlar için şefaatin kabul edilmiyeceği nasslar ile sabittir.

 

Miftahü'l-Hace müellifi diyor ki: Bu hadis Mu'tezile'nın görüşünü reddeder. Çünkü onlara göre büyük bir günah işliyen mükellef ebedi olarak Cehennemliktir. Ona şefaat da edilemez Şefaat yalnız derecelerin yükseltilmesi içindir.»