SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

MUKADDİME

<< 226 >>

DEVAM: 17 - ALİMLERİN FAZILETİ VE İLiM TALEBİNE TEŞVİK BABl

 

حَدَّثنَا مُحَمَّد بْن يَحْيَى. حَدَّثنَا عَبْد الرزاق. أَنْبَأَنَا معمر، عَن عاصم بْن أبِي النجود، عَن زر بْن حبيش؛ قَالَ:

 - أتيت صفوان بْن عسال المراديَّ، فقَالَ: مَا جَاءَ بك؟ قلت: أنبط العلم. قَالَ: فإني سَمِعْت رَسُول اللّه صَلى اللّه عَلَيْهِ وَسَلَّمْ يَقُولُ: ((مَا من خارج خرج من بيته فِي طلب العلم إِلاَّ وضعت لَهُ الملائكة أجنحتها، رضا بما يصنع)).

 

فِي الْزَوَائِدِ: رجال إِسْنَادُهُ ثقات. إِلاَّ أَن عاصم بْن أبِي النجود اختلط بأخرة.

 

Zirr bin Hubeyş r.a. ‘den şöyle dediği rivayet edilmiştir:

 

Ben Safvan bin Assal el-Müradi’nin yanına uğradım. Kendisi bana: Ne maksatla geldin? diye (geliş sebebimi sordu.) Ben: İlmi yayarım (veya tahsil ederim), dedim. Safvan bunun üzerine:

 

Şüphesiz ben Resulullah s.a.v.’den şunu buyururken işittim:

 

'' İlim talebi uğrunda evinden çıkan herkesin (mu'minin) bu davranışından melekler rıza ve hoşnutluklarını açıklamak üzere kanadlarını onun için indirirler. ''

 

Not: Zevaid de: ‘’Hadis’in isnadındaki ravilerin tümü sikadır, sadece Asım bin Ebi Necud ömrünün sonlarında ihtilat’a uğramıştır. (hafıza sorunu yaşamıştır)’’ deniyor.

 

Mahir: Zevaid açıklamasında Muhtelit ravi’nin bu hadisi rivayet ederken ihtilat’a mübtela olup olmadığı bildirilmiyor, ayrıca ihtilat’a uğramış ravi’den sika bir ravi’nin rivayeti ğarib olur, bu nedenle hadis’in sağlam olduğunu kabul etmek daha uygundur.

 

Bu hadis’in geniş hali Tirmizi tarafından hasen sahih olarak rivayet edilmiştir. Buradaki kısım Tirmizi de mevkuf şekilde rivayet ediliyor.

 

TİRMİZİ RİVAYETİ İÇİN BURAYA TIKLAYIN

 

 

AÇIKLAMA:

 

Hadisin metninde bulunan طلب العلم cümlesi iki şekilde açıklanmıştır. Sindi bu cümleyi -Ben ilim taleb ederim, alimlerin kalbIerinden çıkartıp kendi kalbime yerleştiririm- diye açıklamıştır. Bu arada İmam Suyuti'nin Nihaye,. müellifine uyarak cümleyi şöyle açıkladığını beyan etmiştir:

 

Ben ilmi açıklıyarak halk arasında yayarım." Sindi daha sonra: Bu ikinci yorumun zahirine göre Zirr halka ilim öğretmek için evinden çıkmış oluyor. Halbuki bu mana Resılluııah'a ait olan hadisin son kısmına pek uygun olmuyor. Çünkü hadis ilim öğretmek değil de öğrenmek için evinden çıkan kimsenin faziletini beyan buyuruyor .

 

Meleklerin kanatıarını indirmeleri,. tabirinin yorumu hakkın.da 223 nolu hadisin izahı yapıldı.

 

Zevaid'de, hadis'in isnadındaki ravilerin sika oldukları, ancak Asım bin Ebi'n-Necud'un hafızasının son zamanlarında zayıfladığı bildiriliyor. Sindi bu malumatı verdikten sonra hadisin Ebu'd-Derda tarafından da rivayet edildiğini hatırlatıyor (223 nolu hadis)

 

 

Safvan b. Assal'ın Hal tercemesi:

 

Safvan bin Assal el-Müradi el•Cemeli Resulullah s.a.v. ile beraber 12 savaşa katılmıştır. 20 hadisi vardır. Abdullah İbn-i Mes'ud ve Zirr bin Hubeyş kendisinden hadis rivayetinde bulunmuşlardır. (Hulasa, 174)