SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

MUKADDİME

<< 227 >>

DEVAM: 17 - ALİMLERİN FAZILETİ VE İLiM TALEBİNE TEŞVİK BABl

 

حَدَّثنَا أَبُو بَكْر بْن أبِي شيبة. حَدَّثنَا حاتم بْن إسماعيل، عَن حميد بْن صخر، عَن المقبري، عَن أبِي هُرَيْرَةَ؛

 - قَالَ: سَمِعْت رَسُول اللّه صَلى اللّه عَلَيْهِ وَسَلَّمْ يَقُولُ: ((من جَاءَ مسجدي هَذَا، لم يأته إِلاَّ لخير يتعلمه أو يعلمه، فهُوَ بمنزلة المجاهد فِي سبيل اللّه. ومن جَاءَ لغير ذلك فهُوَ بمنزلة الرجل ينظر إِلَى متاع غيره)).

 

فِي الْزَوَائِدِ: إِسْنَادُهُ صحيح عَلَى شرط مسلم.

 

Ebu Hureyre r.a.’den : Ben Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem’den şöyle buyururken işittim:

 

'' Hayırlı bir şeyi öğrenmek ve öğretmekten başka hiçbir maksadı olmayarak benim mescidime gelen kimse, Allah yolunda savaşan mücahid’in mertebesindedir. Bundan başka bir niyetle (mescidime) gelen kimse de başkasına ait eşyaya bakan adam durumundadır. ''

 

Not: Zevaid de ‘’Bu hadis’in isnadı Müslim’in şartına uygun ve sahihtir.’’ Deniyor.

 

 

AÇIKLAMA:

 

Kastdilen Mescid Mescid-i Nebevi'dir. Sindi: Hadiste bu mescidin tahsisinin sebebi ya belirtilen faziletin buraya mahsus olmasıdır, yahut da hadisin buyurulduğu esnadaki konuşma bu mescide ait olduğu için böyle buyurulmuş olup diğer mescidlerin hükmü de böyledir, diyor.

 

Yine. Sindi diyor ki: Hadisin konusu namaz için gelenlerin dışında kalanlara aittir. Çünkü mesctdlerin kuruluşunun asıl gayesi namazdır. ilim öğrenimi ve öğretimi ile meşgul olmanın cihad'a benzetilmesi sebebi ise ilmi çalışmada, dinin ihyası, şeytan'ın yenilgiye uğratılması, nefsin sıkıntıya düşürülmesi ve şehvani arzuların kırılması gayreti mevcuttur. Bu nedenledir ki; Tevbe suresinin 122'nci ayetinde belirtildiği gibi bir cemaatın ilmi çalışmayı sürdürmek için savaştan geri kalmaları islami bir emIr mahiyetini arzeder

 

Namazın dışında kalan maksadlar arasında ilmi çalışma için mescidlere ve benzeri yerlere gidenlerin sevabı belirtildikten sonra hadisin son fıkrasında başka maksadlarla bu kutsal yerlere gidenler, başka şahıslara ait eşyaya bakıp duran kişiye benzetiliyor. Yani çarşıya gidip her hangi bir alış-veriş yapmayıp sırf mağazalarda ve pazarda bulunan ticaret eşyasına bakmakla yetinen kimse nasıl bir kazanç sağlamıyorsa, camilere başka maksadlarla giden kişi de bir fayda elde edemez. Hadis gerek Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) mescidi ve gerekse sair mescidlerin ilim alışveriş yerleri plduğunu, din eğitim ve öğretimi yönünden de mabedlerden istifade edilmesinin uygunluğunu belirtiyor.

 

Zevaid, hadisin, Müslim'in şartı üzerine sahih olduğunu bildirmiştir.