SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

MUKADDİME

<< 228 >>

DEVAM: 17 - ALİMLERİN FAZILETİ VE İLiM TALEBİNE TEŞVİK BABl

 

حَدَّثنَا هِشَام بْن عَمَّار. حَدَّثنَا صدقة بْن خالد. حَدَّثنَا عُثْمَان بْن أبِي عاتكة، عَن عَلِيّ بْن أبِي يزيد، عَن القاسم، عَن أبِي أمامة؛ قَالَ:

 - قَالَ رَسُول اللّه صَلى اللّه عَلَيْهِ وَسَلَّمْ: ((عَلِيّكم بهَذَا العلم قبل أَن يقبض. وقبضه أَن يرفع)). وجمع بين إصبعيه الوسطى والتي تلي الإبهام هَكَذَا. ثُمَّ قَالَ ((العالم والمتعلم شريكان فِي الأجر. ولا خير فِي سائر الناس)).

 

فِي الْزَوَائِدِ: فِي إِسْنَادُهُ عَلِيّ بْن يزيد، والجمهُوَر عَلَى تضَعِيْفه.

 

Ebu Umame r.a.’den Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurdu, dediği rivayet olunmuştur:

 

'' Bu (din) ilmi yok edilmeden önce ona sarılmak, üzerinize borçtur. (Din) ilminin yok edilmesi, onun kaldırılmasıdır, (alimlerin ölüp tükenmesidir.) Resulullah bu arada elinin orta parmağı ile şehadet parmağını şöyle birleştirdi. Sonra buyurdu ki: Alim ve öğrencisi sevapta ortaklardır. Sair insanlarda (bu) hayır yoktur. ''

 

Not: Hadis’in ravilerinden Ali bin Yezid’in zayıflığı cumhur tarafından beyan edildiği için isnadın zayıf olduğu Zevaid de bildiriliyor.

 

 

AÇIKLAMA:

 

Hadis din ilmini yaşatmanın, kollayıp gözetmenin ve ona sahip çıkıp geliştirilmesine çalışmanın müslüman için kutsal bİr borç olduğunu ve Alimlerin ölüp yerIerinin boş kalması suretiyledin ilminin ortadan kaldırtlniış olacağını bildirmektedir. Bu acı haberi verirken ResuluIlah s.a.v.'in orta ve şahadet parmaklarını toplayrp birleştirmesi. iki parmağın bir birine yakınhgı gibi onun zamanı ile ilmin kaldınlacağı zamanın birbirine yakınlığına işaret için olabilir. Yahut Nebi s.a.v.parmaklarını havaya kaldırarak göğe işaretle' ilinin şöyle kaldırılacağını belirtmek istemiş olabilir,

 

Hadisin son fıkrasında: .Alim ve öğrencisinden başka insanlarda hayır yoktur., tabiri ile şuna işaret edilmiştir: İnsan Allah'a kulluk için yaratılmıştır. Amaç olan kulluğun nasıl olacağını bilmek için kişi bilmediklerini öğrenmeyi, öğrenen kişi öğrendiklerini kendisinden daha az bilgisi olan'a aktarmayı terk etmemelidir.

 

Kişi kendisine lazım olan bilgiyi almakla mükelleftir. Bununla beraber hayır sahibi olabilmek için o an kendisine lazım olmayan yada başkasına faydası olabilecek şeyleri de öğrenmesi lazımdır. Böylece kendisi bir başvuru kaynağı olur. Günümüzde ilim farzları yerine getirmeye yetecek bilgi gibi görülüyor. Halbuki bir insanın ömrü tüm meseleleri öğrenmesine yetmez. Kişi hayatı boyunca öğrenci ve öğretmenlik yapmak istese vakti yetmeyeceğine göre öğrenmekten ve öğretmekten vazgeçen kişi hayırlı olduğunu nasıl iddia eder.