SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

MUKADDİME

<< 237 >>

19- HAYR'A ANAHTAR OLAN'IN BEYAN'I BAB'I

 

حَدَّثنَا الحسين بْن الحسن المروزيُّ. أَنْبَأَنَا مُحَمَّد بْن أبِي عديٍّ. حَدَّثنَا مُحَمَّد بْن أبِي حميد. حَدَّثنَا حَفْص بْن عبيد اللّه بْن أنس، عَن أنس بْن مالك؛ قَالَ:

 - قَالَ رَسُول اللّه صَلى اللّه عَلَيْهِ وَسَلَّمْ: ((أَن من الناس مفاتيح للخير، مغاليق للشر. وإن من الناس مفاتيح للشر، مغاليق للخير. فطوبى لمن جعل اللّه مفاتيح الخير عَلَى يديه. وويل لمن جعل اللّه مفاتيح الشر عَلَى يديه)).

 

فِي الْزَوَائِدِ: إِسْنَادُهُ ضَعِيْف من أجل مُحَمَّد بْن أبِي حميد، فاَنَّهُ متروك.

 

Enes bin Malik r.a.’den rivayet edildiğine göre Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurmuştur:

 

'' Şüphesiz bazı insanlar hayırlı işler için anahtar ve şer işlere karşı sürgü gibidirler. Diğer bir kısım insanlar ise (bilakis) şer işler için anahtar ve hayırlı işlere karşı sürgü gibidirler. Ne mutlu o kimseye ki Allah Teala hayırlı işlerin anahtarlarını onun eline vermiştir. Ve yazıklar olsun o kişilere ki Allah Teala şer işlerin anahtarlarını onun ellerine vermiştir. ''

 

Not: Hadisin ravilerinden Muhammed bin Ebi Humeyd metruk olduğu için isnndının zayıf olduğu Zevaid'de bildirilmiştir.

 

 

AÇIKLAMA:

 

Hadis bazı insanların hayırlı işlere sebep olduklannı, öncülük ettiklerini, hayırlı işlere ait kapıları açmaya muvaffak olduklarını, bunun yanında şer işleri kapadıklarını kötülük kapılarını sürgülediklerini belirtmekte ve böyle insanların mutlu, bahtiyar ve güzel olduklarını bildiriyor.

 

Keza bazı insanların da tamamen bunun tersine şer işlere sebep olduğunu, kötü yollara öncülük ettiğini, hayırlı işlere mani olduğunu ve bu gibi kimselerin mutsuz, bedbaht ve mahvolduklarını haber veriyor.