SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

MUKADDİME

<< 242 >>

DEVAM: 20 - İNSANLARA HAYRI ÖĞRETENİN SEVABININ BEYANI BABI

 

حَدَّثنَا مُحَمَّد بْن يَحْيَى. حَدَّثنَا مُحَمَّد بْن وهب بْن عطية. حَدَّثنَا الوليد بْن مسلم. حَدَّثنَا مرزوق بْن أبِي الهذيل. حَدَّثنِي الزهري. حَدَّثنِي أَبُو عَبْد اللّه الأغر، عَن أبِي هُرَيْرَةَ؛ قَالَ:

-   قَالَ رَسُول اللّه صَلى اللّه عَلَيْهِ وَسَلَّمْ: ((أَن مما يلحق المؤمن من عمله وحسناته بَعْد موته، علما علمه ونشره، وولدا صالحا تركه. ومصحفا ورثه، أو مسجدا بْناه أو بيتا لابْن السبيل بْناه، أو نهرا أجراه أو صدقة أخرجها من ماله فِي صحته وحياته. يلحقه من بَعْد موته)).

-         

نقل عَن ابْن المنذر اَنَّهُ قَالَ: إِسْنَادُهُ حسن. فِي الْزَوَائِدِ: إِسْنَادُهُ غريب. ومرزوق مختلف فِيه. وقد رَوَاهُ ابْن خزيمة فِي صحيحه عَن مُحَمَّد بْن يَحْيَى الذهَلْيّ بِهِ.

 

Ebu Hureyre r.a.’den rivayet edildiğine göre: Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurmuştur:

 

''Mu'min kişinin öldükten sonra kendisine ulaşan amelinden ve hayratından birkaç tanesi: Öğrettiği ve yayınladığı ilim, geride bıraktığı Salih evlat, miras olarak bıraktığı Mushaf, yaptırdığı mescid, yolcular için inşa ettirdiği ev, akıttığı su, sağlığı tam yerinde iken malından çıkardığı sadakadır. Bunlardan hangisini işlemiş ise ölümünden sonra kendisine ''onun sevabı'' ulaşır. ''

 

Not: İbnü'l-Münzir'den nakledildiğlne göre kendisi bu hadisin isnadının hasen olduğunu söylemiştir. Zevaid ise isnadın ğarib olduğunu, ravi Merzuk'un sika olup oimauığında alimler arasında ihtilaf bulunduğunu ve İbn-i Huzeyme'nin kendi sahih'ine Muhammed bin Yahya'dan aynı senedle rivayet ettiğini beyan etmiştir.

 

 

AÇIKLAMA:

 

Baba ile ana, çocuğunun dünyaya gelişine sebep oldukları ve ona din terbiyesini vermek suretiyle irşud ettikleri için onların bir nevi emeği, kazancı olduğu için hadiste evlad da amellerin bir çeşidi sayılmıştır,

 

Sindi diyor ki mushaf ve ondan sonra sıralanan hayırlı işler hakikatan veya hükmon sadaka-i cariye cinsinden oldukları için sanki bu hadis, bir önceki hadisin izahında andığımız Ebu Hureyre r.a.'in hadisinin tafsilatıdır,

 

Hadisin, sadaka ile ilgili cümlesinde -Sağlığı tam yerinde iken malından .. ,- sağlığın tam yerinde oluşunun belirtilmesinin sebebi şudur:

 

İnsan sıhhati yerinde olduğu zaman, dünya malına hırsı fazla olur çeşitli yönlerden ondan yararlanabilir, harcama sahası daha geniş olur, böyle bir ortamda sadaka vermek daha çok sevabı mucibtir. Nitekim bir adamın Resul-i Ekrem'e -Hangi sadaka daha erdaldır? şeklindeki sorusuna şöyle cevap buyuruluyor:

 

''Sen sağlıklı ve ihtiraslı iken sadaka vermen.''