SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

MUKADDİME

<< 264 >>

DEVAM: 24 - KENDİSİNE SORULAN İLMİ GİZLEYEN'İN BEYAN'I BABI

 

حَدَّثنَا أَحْمَد بْن الأزهر. حَدَّثنَا الهيثم بْن جميل. حَدَّثنِي عمرو بْن سليم. حَدَّثنَا يوسف بْن إبراهيم؛ قَالَ سَمِعْت أَنْس بْن مَالِك يَقُولُ:

 - سَمِعْت رَسُول اللّه صَلى اللّه عَلَيْهِ وَسَلَّمْ يَقُولُ: ((من سئل عَن علم فكتمه، ألجم يَوْم القيامة بلجام من نار)).

 

فِيْ الْزَوَائِدِ: إِسْنَادُهُ حديث أَنْس، فيه يوسف بْن إبراهيم. قَالَ البخاري: هُوَ صاحب عجائب. وَقَالَ ابْن حبان: روى عَن أَنْس من حديثه مَا لاَ يخل بالرواية. اهـ. واتفقوا عَلَى ضعفه.

 

Enes bin Malik r.a.’den rivayet edildiğine göre kendisi: Ben Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem’den şöyle buyurduğunu işittim,demiştir:

 

'' Kendisine (dine ait) bir bilgi sorulup da bildiğini gizleyen kimse kıyamet günü ateşten bir gemle gemlendirilmiş olacaktır. ''

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: Bunun ravllerinden Yusuf bin İbrahim'In acaib rivayetlerinin bulunduğunu Buharl söylemiştir. İbn-I Hlbban da: Enes'in bazı hadislerine alt Yusuf'un rivayeti zararsızdır, demiştir. Alimler Yusuf'un zayıflığı üzerinde ittifak etmişlerdir.

 

 

Diğer tahric: Ebu Davud, ilim; Tirmizî, ilim; Ahmed b. Hanbel, II, 263, 305, 344, 353, 495.

 

 

Sened'e dair bilgi:

 

Hadisin ravilerinden Yusuf bin İbrahim'in zayıf olduğunda ittifak edildiği Zevaid'de bildirilmiştir.

 

Sindi diyor ki: «Zannımca bu sebeple Tirmizi bu hadisin metnini Ebu Hureyre r.a.'den rivayette bulunarak senedinin hasen olduğunu bildirmiş, aynı metnin Cabir bin AbdiIIah'tan ve AbduIlah ibn-i Ömer'den iki ayrı tarik ile de rivayet edildiğini açıklamıştır. Fakat Enes'ten olan senedden bahsetmemiştir. Hulasa; hadisin metni sabittir. Yapılan konuşmalar sadece senedler ile ilgilidir.

 

 

TİRMİZİ HADİSİ İÇİN BURAYA TIKLAYIN

 

EBU DAVUD HADİS’İ VE İZAH İÇİN BURAYA TIKLAYIN