SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

MUKADDİME

<< 263 >>

DEVAM: 24 - KENDİSİNE SORULAN İLMİ GİZLEYEN'İN BEYAN'I BABI

 

حَدَّثنَا الحسن بْن أَبِي السري العسقلاني. حَدَّثنَا خلف بْن تميم، عَن عَبْد اللَّه بْن السري، عَن مُحَمَّد بْن المنكدر، عَن جابر؛ قَالَ:

 - قَالَ رَسُول اللَّه صَلى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلمْ: ((إِذَا لعن آخر هذه الأمة أولها، فمن كتم حيثا فقد كتم مَا أنزل اللَّه)).

 

فِيْ الْزَوَائِدِ: إِسْنَادُ حسين بْن أَبِي السريّ، كذاب. وعبد اللَّه بْن السريّ، ضَعِيْف. وَفِي الأطراف: أَن عَبْد اللَّه بْن السريّ لم يدرك مُحَمَّد بْن النكدر. وذكر أَن بينهما وسائط. ففيه انقطاع أيضا.

 

Cabir (bin Abdilla) r.a.’den Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurdu, dediği rivayet edilmiştir:

 

'' Bu ümmetin son (kısmı) öncekilerini lanetlediği zaman kim bildiği bir hadisi gizlerse şüphesiz Allah’ın inzal buyurduğu hükümleri gizlemiş olur. ''

 

Not: Zevaid'in beyanına göre hadisin ravilerinden Hüseyn bin Ebi's,Se'ri, kezzabtır. Ravi Abdullah bin es•Seri de zayıftır. Ayrıca EI•Etraf'ta belirtildiğine göre Abdullah bin es•Seri, Muhammed bin el•Münkedir'e yetişmemiştir. Aralarında bir kaç ravi aracı vardır. Bu duruma göre senedde inkıta da vardır.

 

 

AÇIKLAMA:

 

Sindi'nin beyanına göre hadis iki şekilde yorumlanmıştır:

 

1. Ashab-ı Kiram'ın yüce faziletini bilmeyen ve onların aleyhinde konuşup lanetIemenin haramlığını idrak etmeyen kimselerin türediği zaman kim, Sahabilerin faziletine ve onlara lanet etmenin haram olduğuna dair bildiği bir hadisi gizlerse; Allah tarafından indirilmiş olan ilahi kanunu gizlemiş sayılır.

 

2. İslami ilimIeri bilenlerin sayısının azalıp cehaletin yaygınlaştığı ve selef-i salihin'e lanet etmenin haram olduğunun bilinmemesi yüzünden sonradan gelen müslümanların önceden gelip geçmiş din kardeşlerine lanet ettikleri zaman ilme şiddetle ihtiyaç duyulacak ve bu nedenle kim, bildiği bir hadisi gizlerse Allah tarafından indirilmiş olan ilahi kanunu gizlemiş sayılır.

 

Her iki yorumun neticesinde, bilinen bir hadisi gizlemenin nasıl bir mes'uliyeti mucip olduğu belirtilmiş oluyor. İlmi gizleyen bir kimsenin ahiret günü ateşten mamül gemle gemlendirileceği 261 ve 264 nolu hadislerle bildirilmiştir. Allah cümlemizi korusun . Amin