SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

TAHARE

<< 281 >>

6 – ABDEST’İN SEVABINI BEYAN BAB’I

 

حَدَّثنَا أَبُو بَكْرِ بْن أَبِي شَيْبَةَ. حَدَّثنَا أَبُو معاوية، عَن الأَعْمَش، عَن أَبِي صالح، عَن أَبِي هُرَيْرَة؛ قَالَ:  - قَالَ رَسُول اللَّه صَلى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلمْ: ((أَن أحدكم إِذَا توضأ فأحسن الوضوء، ثُمَّ أتى المسجد لاَ ينهره إِلاَّ الصلاة، لم يخط خطوة إِلاَّ رفعه اللَّه عز وجل بِهَا درجة، وحط عَنْهُ بِهَا خطيئة، حَتَّى يدخل المسجد)).

 

Ebu Hureyre r.a.’den rivayet edildiğine göre kendisi Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurdu, demiştir:

 

‘‘Biriniz abdest almak istediğinde güzelce abdest alıp sonra mescide varır ve yalnız namaz onu ev'den çıkarır durumda olunca mescide girinceye kadar attığı her adım ile Allah Azze ve celle onu bir derece yükseltir ve onun bir hatasını afv eder. ‘‘

 

 

AÇIKLAMA: Hadisin: «Güzelce abdest ... " tabirinden maksad, sünnetlerine ve adabma riayet etmek suretiyle alman abdesttir. Müslim'in abdestin faziletine ait babda zikrettiği hadisleri açıklayan Nevevi: ''Güzelce abdest..." cümlesindeki ''Güzellik" tabiri hakkında şunları söyler: Yani adabına riayet ederek tam ve mükemmel bir abdest alır.

 

Hadis abdestin şartlarını ve adabmı öğrenmeye, buna göre abdest almaya. abdest alırken ihtiyatlı davranarak bütün alimlere göre sıhhatli bir abdest almaya gereken önemi vermeye teşvik eder. Alimler arasında bulunan ihtilafları fırsat bilerek bunlar arasında en kolayını ve ruhsatıarı seçmeye girişmemelidir. Daima ihtiyatlı davranıp azimetlerden ayrılmamalıdır. Bu noktadan hareketle alimler arasında ihtilaflı olan: Abdest almaya başlarken Besmele çekmek, abdest için niyet etmek, ağıza su almak,_ buruna su çekmek, başın tamamını meshetmek, kulakların tamamını meshetmek, abdest uzuvlarını oğuşturmak, bunların yıkanması ve mesh işini ara vermeden tamamlamak, abdestte tertibe (sıralamaya) riayet etmek ve benzeri hususları yerine getirmeli, temizleyiei olduğu icma' ile sabit olan suyu tercih etmelidir.

 

Hadisin ''Yalnız namaz onu hareket ettirerek, evden çıkanr" cümlesi ibadetlerde ihlaslı olmaya teşvik eder. Evinde abdest alan bir mu'min sırf mescidde namaz kılmak için evinden çıkıp mescide gittiği zaman evinden camiye kadar attığı her adım başına bir derece yükselir ve bir küçük günahı afv olur. Evinden başka iş için çıkan kimse daha sonra camiye varsa bile bu yüce sevabı alamaz.