SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

TAHARE

<< 287 >>

DEVAM: 7 – SİVAK BAB’I

 

حَدَّثنَا أَبُو بَكْرِ بْن أَبِي شَيْبَةَ. حَدَّثنَا أَبُو أسامة، وعبد اللَّه بْن نمير، عَن عُبَيْد اللَّه بْن عمر، عَن سَعِيْد بْن أَبِي سَعِيْد المقبري، عَن أَبِي هُرَيْرَة؛ قَالَ:

 - قَالَ رَسُول اللَّه صَلى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلمْ: ((لولا أَن أشق عَلَى أمتي لأمرتهم بالسواك عند كُلّ صلاة)).

 

Ebu Hureyre r.a.’den Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurdu, dediği rivayet edilmiştir:

 

''Ümmetime meşakkat vermem (endişesi) olmasaydı, her namaz zamanı misvak kullanmalarını emrederdim. ''

 

 

AÇIKLAMA:

 

Buhari, cuma; Müslim, tahare ve diğer sahih hadis kitap sahipleri tarafından da rivayet edilmiştir. Tirmizi bu hadisi yine Ebu Hureyre r.a.'den rivayet ettikten sonra Ebu Hureyre'den başka. isimlerini zikrettiği 17 sahabi'den de rivayet edildiğini beyan eder.

 

Nevevi: "Bu hadis misvak kullanmanın vacip olmadığına delildir. İmam Şafii: 'Eğer misvak kullanmak vacip olsaydı ümmete meşakkat olsun olmasın Nebi s.a.v. onlara misvakı emredecekti' demiştir.

 

Hadis, Allah tarafından emir indirilmeyen hususlar hakkında Nebi s.a.v.'in ictihad yapmasının caiz olduğuna delalet eder. Fıkıhçıların çoğunun ve usul alimlerinin mezhebi olan bu kavil sahih ve muhtar olanıdır.

 

Hadis, her namaz için misvak kullanmanın faziletini beyan ediyor. Namaz için misvak kullanma zamanı ise Hanefi'ye göre abdest alınırken mazmaza sırasındadır. Namaza dururken ayrıca misvak kullanılmamalıdır. Çünkü diş etlerini kanatıp abdestin bozulması tehlikesi vardır. Şafii alimlerine göre ise hem abdest alınırken hem de namaza durulurken misvak kullanmak sünnettir. ÇünkÜ bu rivayette ....... Her namaz kılmışmda» tabiri kullanıldığı gibi Buhari'nin Oruç kitabında yine Ebu Hureyre r.a.'den yaptığı rivayette; ........ = «Her abdest alınışında» ifadesi kullanılmıştır. İbn-i Huzeyme Hakim ve Ahmed bin Hanbel de böyle rivayet etmişlerdir,. Her iki rivayetin gereğini yapmak üzere Şafii'ler, farz ve sünnet her türlü namaza durulurken ve abdest alınırken misvak kullanmayı müstahap görmüşlerdir. Hanefi alimlerinin çoğu namaz için olan rivayeti abdest için olan rivayete yorumlama yoluna gitmişlerdir.

 

Mahir: Ayrıca Şafii mezhebinde çizmeyi dolduracak kadar olmadıkça kan akması abdesti bozmaz.  -ki çizmeyi dolduracak kadar akan kan kişi'yi şok'a sokar bayıltır ve tedavi edilmezse ölümle sonuçlanabilir.

 

 

BU HADİS’İN DAHA GENİŞ EBU DAVUD RİVAYETİ İÇİN BURAYA TIKLAYIN