SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

TAHARE

<< 286 >>

7 – SİVAK BAB’I

 

حَدَّثنَا مُحَمَّد بْن عَبْد اللَّه بْن نمير، حَدَّثنَا أَبُو معاوية وأبي، عَن الأَعْمَش. ح وحَدَّثنَا عَلِيّ بْن مُحَمَّد. حَدَّثنَا وكيع. عَن سفيان، عَن منصور. وحصين، عَن أَبِي وائل، عَن حذيفة؛  - قَالَ: كَانَ رَسُول اللَّه صَلى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلَّمْ إِذَا قام من الليل يتهجد يشوص فاه بالسواك.

 

Huzeyfe (b. el-Yamani) r.a.’den rivayet edildiğine göre şöyle söylemiştir:

 

''Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem teheccüd namazını kılmak için gece kalkınca ağzını misvaklardı. ‘’

 

 

Diğer tahric: Buhari Taharet, namaz ve teheccüd namazına kalkmanın faziletine ait bahislerde olmak üzere 3 yerde; Müslim, Ebu Davud ve Nesai de Taharet

 

AÇIKLAMA: Sivak: Misvak dalına denir. Bir de o dalı dişlere sürmek anlamında kullanılır. Müslim'in Şarihi Nevevi, Sivak'ın lügat manasını bu şekilde açıkladıktan sonra: ''Alimlerin istilahında ise, misyak veya benzeri bir şeyi dişlere sürerek temizleme işine sivak denir, der. Nevevi sözlerine devamla şunları söyler:

 

Misvak kullanmak ne namazda ne de başka hallerde vacip değildir. Sözleri makbul olan alimlerin icma'ı ile onun sünnet olduğu sabittir. Ebu Hamid'e göre Davud-i Zahiri namaz için misvakı vacib kılmıştır. El-Maverdi'de anılan Davud'dan misvakın namaz için vacip olduğunu, fakat terki halinde namazın bozulmadığını söylediğini nakleder. Fakat müteahhirin alim arkadaşlarımız, Davud'a atfen Ebu Hamid'in ve başkasının yaptığı rivayeti kabul etmiyerek Davud'un mezhebine göre de misvak sünnettir, demişlerdir ..

 

İshak bin Raheve'den rivayet edildiğine göre; kendisi misvak kullanmayı namaz için gerekli görerek bile bile terkedenin namazı bozulur demiştir. Nevevi sözlerine devamla İshak'tan yapılan rivayet sabit ve sıhhatlı görülmemiştir. Davud-i Zahiri'nin de misvakı namaz için gerekli gördüğü sabit değildir. Faraza böyle söylemiş olsa bile onun bu görüşü icma'ya gölge düşürmez.

 

Misvak kullanmak her zaman için müstahaptır. Bilhassa şu beş vakitte daha fazla müstahaptır:

 

1.Abdest alırken,  2.Namaza başlarken, 3.Kur'an okumaya başlarken,  4.Uykudan kalkarken,

5. Ağzın tadı veya kokusu değişirken. Bu değişiklik de çeşitli nedenlerden olabilir. Mesela: Uzun süre bir şey yememek, içmernek, susmak. çok konuşmak, kokusu hoş olmayan bir şey yemek.

İmam Şafii'ye göre oruçlu adamın öğle vaktinden akşama kadar misvak kullanması mekruhtur. Çünkü oruçlu adamın öğleden sonra ağzından duyulan koku Allah katında çok sevimlidir. Bu hususta sahih hadisler varid olmuştur.

 

Hanefi alimleri misvakın abdest alınırken mazmaza sırasında kullanılmasını ve dişlere yalnız genişliğine sürülmesini müstahap görmüşlerdir. Namaza durulduğunda misvak kullanılırsa diş etlerini kanatıp abdestin bozulmasına yol açabilir endişesi ile namaz zamanı misvak kullanmayı öngören hadisleri abdest zamanına yorumlamışlardır.

 

Misvak işi, hacıların hicazdan getirdikleri ve erak denilen ağacın dalı ile yapılmalıdır. En müstahap olanı budur. Buhari'nin tarihinde anlatıldığına göre, bazı sahabiler, anılan ağaçtan bir çubuğu Resul-i Ekrem'e sunmuşlar. Resulullah s.a.v.'da:

 

«Bununla misvaklanın" buyurmuştur. Taberani'nin Muaz bin Cebel r.a.'den rivayet ettiği bir hadis'e göre Resulullah s.a.v. zeytin ağacından yapılan misvakı pek beğenerek ve tavsiye ederek: «Bu benim ve benden önceyi Nebilerin misvakıdır» buyurmuştur.

 

Nevevi: Misvak, diş etlerini tahriş edecek derecede sert veya dişleri temizliyemiyecek derecede yumuşak olmamalıdır. Erak ağacı elde edilemezse dişleri temizleyici başka bir cisim ile misvak işi yürütülebilir. Sert bir bez parçası ile misvak yapılabilir. Kişinin kendi parmağı ile misvak yapmasının hükmü de şudur:

 

Eğer pamak yumuşak ise misvak işinde kullanılmaz. Şayet sert ise alim arkadaşlarımızın 3 görüşü vardır. Meşhur olan kavle göre kullanılmaz. İkinci kavle göre kullanılabilir. Üçüncü görüşe göre eğer kullanılabilecek bir şey varsa parmakla misyak yapılamaz. Elverişli bir şey bulunmadığı takdirde parmakla misvak yapılabilir. Misvak dişlerin enine sürülmeli uzunlamasına kullanılmamalıdır. Çünkü bu takdirde diş etleri tahriş edilebilir. Misvak kullanılırken ağzın sağ kısmından başlanmalıdır, der.    Müslim'in Şerhi Nevevi cild 3 Sah. 25•27