SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

TAHARE

<< 289 >>

DEVAM: 7 – SİVAK BAB’I

 

حَدَّثنَا هشام بْن عَمَّار. حَدَّثنَا مُحَمَّد بْن شعيب. حَدَّثنَا عُثْمَان بْن أَبِي العاتكة، عَن عَلِيّ بْن يزيد، عَن القاسم، عَن أَبِي أمامة؛

 - أَن رَسُول اللّه صَلى اللّه عَلَيْهِ وَسَلَّمْ قَالَ: ((تسوكوا. فإن السواك مطهرة للفم، مرضاة للرب. مَا جاءني جبريل إِلاَّ أوصاني بالسواك. حَتَّى لقد خشيت أَن يفرض عَلِيّ وعلى أمتي. ولولا أني أخاف أَن أشق عَلَى أمتي لفرضته لهم، وإني لأستاك حَتَّى لقد خشيت أَن أحفي مقادم فمي)).

 

فِيْ الْزَوَائِدِ: إِسْنَادُهُ ضَعِيْف.

 

Ebu Ümame r.a.’den rivayet edildiğine göre, Resulullah s.a.v. şöyle buyurmuştur:

 

''Misvaklanın. Çünkü misvak ağzı temiz tutmaya yarar, Rabb’ın razı olmasına sebep olur. Cibril bana her gelişinde misvakı tavsiye etti. Öyleki bana ve ümmetime farz olacağından gerçekten korktum. Ümmetime meşakkat vermekten korkum olmasaydı misvakı onlar için farz kılardım. Ben misvakı o kadar çok kullanırım ki, öndeki dişlerimi köklerinden oynatacağımdan (veya) öndeki dişlerimin etlerini köklerinden gidereceğimden korktum. ''

 

Not: Bu hadis'in senedinin zayıf olduğu Zevaid'de bildirilmiştir.

 

 

AÇIKLAMA:

 

Hadis, misvak kullanmayı açıkca emreder. Misvakin vacip olduğunu söylediği rivayet edilen Davud-i Zahiri ve İshak İbn-i Rahevey'in bu hadisteki emri delil gösterdikleri söylenmiştir.

 

Halbuki hadisin son kısmı misvak kullanmanın farz kılınmadığını ispatlıyor. Şu halde bu iki zat eğer hakikaten bu hadis ile istidlal etmişler ise hadisin son kısmının onlara intikal etmediği anlaşılıyor. Kaldı ki 286 nolu hadisin izahını yaparken bu iki zat'tan yapılan rivayetin sabit görülmediğini naklettik.

 

Hadisteki emir nedib içindir. Yani kullanılması müstehaptır.

 

Hadis, misvakın hem sıhhi yönden faydalı olduğuna hem de Allah Teala'nın rızasına vesile olacağına dikkatleri çeker. İbn-i Dakiki'l-İyd, misvakın meşruluğundaki hikmeti şöyle izah eder:

 

Namaz, Allah'ın huzuruna çıkmak anlamını taşıdığı için her yönden olduğu gibi ağız temizliği ile de divana durmak ve ibadetin yüce şerefini göstermek için misvaklanmak istenmiştir. Hatta Hz. Aişe r.a.'den Ahmed bin Hanbel ile Hakim ve İbn-i Huzeyme'nin yaptıkları rivayete göre merfu' bir hadiste şöyle buyuruluyor:

 

«Misvak kullanılarak kılınan namazın misvaksız kılınan namazdan üstünlüğü 70 kattır.»

 

Kuşeyri'nin Ebu'd-Derda r.a.'den rivayet ettiği bir hadiste de şöyle buyuruluyor:

 

«Misvak kullanmaya devam ediniz. Çünkü misvakın 24 meziyeti vardır. Bu meziyetlerin başında Allah'ın rızasına vesile olması gelir. Misvakle kılınan namazın sevabı 77 derece katlanır. Misvak insanı zenginleştirir. Ağız kokusunu temizler. Diş etlerini kuvvetlendirir. Baş ve diş ağrısını giderir. Yüzü ve dişleri parlattığı için Melekler misvaklananla musafaha eder (tokalaşır).»

 

Misvakın faziletinin yüceliğinde alimler ittifak halindedirler. Hatta İmam Evzai (Evdai): Misvak, abdestin yarısıdır, demiştir.

 

Hadisin metnindeki: «Mekadimu'l-Fen» ile ön dişler veya onların etleri kastedilmiştir. Diş etlerinin kasdedilmiş olması ihtimali daha kuvvetlidir. Metindeki «İhra» ise kazımak demektir. Fazla misvak kullanmak neticesinde ön dişlerin kazınması ve köklerinden oynatılması veya diş etlerinin kazınması endişesini Resul-i Ekrem'de belirmiştir.