SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

TAHARE

<< 290 >>

DEVAM: 7 – SİVAK BAB’I

 

حَدَّثنَا أَبُو بَكْرِ بْن أَبِي شَيْبَةَ. حَدَّثنَا شريك، عَن المقدام بْن شريح بْن هانئ، عَن أَبِيْهِ، عَن عَائِشَة؛ قَالَ،

قلت: أخبرني. بأي شيء كَانَ الْنَّبِيّ صَلى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلَّمْ يبدأ إِذَا دخل عليك؟ قالت: كَانَ إِذَا دخل يبدأ بالسواك.

 

Şureyh bin Hani r.a.’den rivayet edildiğine göre kendisi şöyle demiştir:

 

Ben Aişe r.anha’ya: Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem Senin odana girdiği zaman ilk iş olarak ne yapardı? bana haber ver! diye söyledim. Aişe r.anha:

 

O (odama) girdiği zaman önce misvak kullanırdı, dedi.

 

 

AÇIKLAMA:

 

Miftahu'l-Hace'de beyan edildiğine göre Müslim. Ebu Davud. Nesai ve İbn-i Hibban da bu hadisi rivayet etmişlerdir. Hadis namaz veya abdest zamanı dışında kalan her zaman misvak kullanmanın faziletini, buna ehemmiyet verilmesini ve sık sık misvak kullanmanın tekrar edilmesini ifade eder. Çünkü eve girmek için muayyen bir vakit bahis konusu değildir.

 

Sindi de, eve girmek belirli bir zamana bağlı olmadığından misvak kullanmak için de belirli bir zamanın olmadığı hadisten anlaşılır, dedikten sonra misvakın yalnız ibadete başlarken kullanılmasının müstahap olduğunu söyliyenler bu hadisi şöyle yorumlamaktadır, der:

 

Resulullah s.a.v. evde nafile namazIa iştigal ettiği için eve girdiği zaman misvak kullanırdı. Bazıları da:

 

Resulullah halk'tan ayrılarak eve vardığı zaman vahye hazırlanırdı. Bunun için ilk iş olarak misvak kullanırdı, demişlerdir. Başka şekilde yorumlayanlar da olmuştur.