SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

TAHARE

<< 299 >>

DEVAM: 9 - ADAM HELA'YA GiRMEK iSTEYİNCE, SÖYLİYECEĞİ (DUA) BAB !

 

حَدَّثنَا مُحّمَّد بْن يَحْيَى. حَدَّثنَا ابْن مريم. حَدَّثنَا يَحْيَى بْن أيوب، عَن عُبَيْد اللَّه بْن زجر، عَن عَلِيّ بْن يزيد، عَن القاسم، عَن أَبِيْ أمامة؛

 - أَن رَسُول اللّه صَلى اللّه عَلَيْهِ وَسَلَّمْ قَالَ: ((لاَ يعجز أحدكم، إِذَا دخل مرفقه أَن يَقُوْلُ: اللهم إني أعوذ بك من الرجس النخس، الخبيث المخبث، الشيطان الرجيم)).

 

Ebu Umame r.a.’den rivayet edildiğine göre Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurmuştur:

 

‘‘ Sakın! Siz'den birisi helaya girmek istediği zaman şöyle söylemek (dua etmek)ten aciz kalmasın: Allahım! Pis, necis,habis ve muhbis olan şeytan-ı recim’den şüphesiz sana sığınırım. ‘‘

 

 

قَالَ أَبُو الحسن: إِسْنَادُهُ ضَعِيْف. قَالَ ابْن حبان: إِذَا اجتمع فِيْ إسناد خبرٍ عُبَيْد اللَّه بْن زحْر وعليّ بْن يزيد والقاسم، فذاك مما عماته أيديهم.

 

Ebu’l–Hasan dedi ki: Ebu Hatim de İbni Ebi Meryem’den (o da mezkur senedeki ravilerden) bu hadisi rivayet etti. Ancak Ebu Hatim, hadisinde:…… = ‘Pis ve necis olan’ kısmı söylemedi. ‘‘

 

Not: Zevaid'de bu hadisin isnadının zayı! olduğu belirtilerek, İbn-i Hibban'ın şöyle dediği nakledilmiştir: «Bir hadisiri isnadında Ubeydullah bin Zahr, Ali bin Yezid ve El•Kasım ictima ettikleri zaman o hadis, bunların kendi elleri ile imal ettikleri bir şeydir, Allah daha iyi bilir.»   .

 

 

AÇIKLAMA:

 

Hadiste geçen Muhbis kelimesi çeşitli şekillerde manalandmlmıştır: Sindi bu kelime ile ilgili olarak şunları söyler:

 

Muhbis: Başkasına habisliği öğreten ve onu bozan, demektir.

 

Muhbis: Habis arkadaşlar edinen kişiye de denir. Sıhah adlı lugat kitabı mezkur iki manayı beyan etmiştir.

 

Nihaye'de ise: Muhbis, yardımcıları habis olan kimsedir. Bir de muhbis, yardımcılarına habisliği öğreten ve onları bu kötü yola düşürene denir, demiştir.

 

Hadiste geçen: "Recim" ise kovulan demektir. Şeytan, Allah'ın rahmetinden ve dergahından kovulduğu için ona "Recim" denmiştir.

 

Hadiste geçen "... Şu duayı okumaktan aciz kalmasın" fıkrasındaki aciz kalmaktan maksad: bunu okumaktan geri kalmak, fırsatı kaçırmak ve ihmal etmek olabilir. Aciz kalmamak: Allah indindeki değerleri sayesinde müslümanların bu duayı okumak ve sevabını almak imkan ve fırsatına sahib bulunduklarından kinaye olabilir.