SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

TAHARE

<< 298 >>

DEVAM: 9 - ADAM HELA'YA GiRMEK iSTEYİNCE, SÖYLİYECEĞİ (DUA) BAB !

 

حَدَّثنَا عمرو بْن رافع. حَدَّثنَا إسماعيل بْن علية، عَن عَبْد العزيز بْن صهيب، عَن أَنَس بْن مَالِك؛ قَالَ:

 - كَانَ رَسُول اللَّه صَلى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلَّمْ، إِذَا دخل الخلاء قَالَ ((أعوذ بالله من الخبث والخبائث)).

 

Enes bin Malik r.a.’den şöyle söylediği rivayet edilmiştir: Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem helaya girmek istediği zaman:

 

‘‘ Hubus ve Habaisten (bunların şerrinden) Allah’a sığınırım.’’ derdi.

 

 

AÇIKLAMA:

 

Bu hadisi Buhari, Vudu ve Daavat,. kitaplarında, Müslim Hayız; kitabının 32'nci babında, Ebu Davud, Tirmizi, ve Nesai de Taharet kitabında rivayet etmişlerdir.

 

«Hubus» ve «Habis» kelimelerini 296 nolu hadisin izahında açıkladık. Resul-i Ekrem s.a.v.'in, şeytanların şerrinden Allah'a sığındığını beyan etmesi, kulluğunu izhar etmesi içindir. Çünkü Allah Teala O'nun koruyucusudur. Yahut da Ümmetinin böyle dua etmesini sağlamak ve onlara mürşidlik yapmak için bu duayı okumuştur.

 

Helaya girileceği zaman hadislerde belirtildiği gibi istiazede bulunmak, bütün alimlere göre müstahaptır. Bu husus için meskenlerdeki helalar ile çöldeki ayak yolu arasında bir fark yoktur.

Çünkü evlerin dışında abdest bozulan yer hela hükmündedir. Helaya girerken istiaze etmeyi unutan kimsenin helada istiaze etmesi İbn-i Abbas r.a. ve bazı alimlere göre mekruhtur. İbn-i Ömer r.a. ve bazı alimlere göre caizdir. Unutan kimsenin kalben istiaze etmesi bazı Hanefi ve Şafii alimlerce uygun görülmüştür.