SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

TAHARE

<< 297 >>

DEVAM: 9 - ADAM HELA'YA GiRMEK iSTEYİNCE, SÖYLİYECEĞİ (DUA) BAB !

 

حَدَّثنَا مُحّمَّد بم حميد. حَدَّثنَا الحكم بْن بشير بْن سلمان. حَدَّثنَا خلاد الصفار، عَن الحكم البصري، عَن أَبِيْ إسحاق، عَن أَبِيْ جحيفة، عَن عَلِيّ؛ قَالَ:

 - قَالَ رَسُول اللَّه صَلى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلمْ: ((ستر مَا بين الجن وعورات بني آدم، إِذَا دخل الكنيف، أَن يَقُوْلُ: بسم اللَّه)).

 

Ali (bin Ebu Talib r.a.’den), Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurdu, dediği rivayet edilmiştir.

 

‘‘ Cinler ile adem oğullarının avret yerleri arasındaki perde kişinin helaya girmek istediği zaman < Bismillah > demesidir. ‘‘

 

 

AÇIKLAMA:

 

Hadis, müslüman'ın helaya girmek istediği zaman «Bismillah» demesini istemektedir. Bismillah'ın manası: Şeytanın şerrinden AIlah"ın adına sığınırım.

 

Bazı Şafii alimler, besmele çekilirken «Er-Rahmani'r-Rahim» ilave edilmemelidir. Çünkü orası zikir yeri değil, sonra hadiste varid olan lafız yalnız «Bismillah» dır. Varid olanın zahiri üzerinde durulmalıdır, demişlerdir.

 

Sindi'nin açıklamasına göre hadisteki «Cin» kelimesi ile şeytan kasdedilmiştir. Şeytanın cin taifesinden olduğu Kur'an'ın nassı ile sabittir. Cinlerden insan oğluna zarar verenlerin hepsi murad olabilir. Hadis, besmelenin, insan oğlu ile cin arasında bir perde ve engel teşkil ederek bir zararın şeytan tarafından insana dokunmasına mani olduğunu ifade etmiş olur.

Camiü's-Sağir'de İbn-i Ömer r.a.'den al!nan rivayette:

 

... "Cinlerin gözleri ile adem oğullarının avret yerleri arasındaki perde, onlar (insanlar) dan birisi helaya girmek istediği zaman «Bismillah» demesidir,» diye geçer.

 

Buna göre «Besmele» Cinlerin, helaya giren müslümanların avret yerlerine bakıp görmelerine mani olur. Dolayısı ile zarar vermelerine set çeker .