SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

TAHARE

<< 296 >>

9 - ADAM HELA'YA GiRMEK iSTEYİNCE, SÖYLİYECEĞİ (DUA) BAB !

 

حَدَّثنَا مُحّمَّد بْن بشار. حَدَّثنَا مُحّمَّد بْن جعفر، وعبد الرحمن بْن مهدي؛ قالاَ: حَدَّثنَا شعبة، عَن قتادة، عَن النضر بْن أَنَس، عَن زَيْد بْن أرقم؛ قَالَ:

 - قَالَ رَسُول اللَّه صَلى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلمْ: ((أَن هَذِهِ الحشوش محتضرة. فإِذَا دخل أحدكم فليقل: اللهم إني أعوذ بك من الخبث والخبائث)).

 

Zeyd bin Erkam r.a.’den rivayet edildiğine göre Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurmuştur:

 

‘‘Hakikaten bu helalar şeytanların hazır bulundukları yerlerdir. Bunun için biriniz girmek istediği zaman: ‘’Allahumme inni auzu bike minel hubsi vel hebaisi’’ = Allahım! Ben hubus ve habais’ten şüphesiz sana sığınırım, desin.’’

 

 

حَدَّثنَا جميل بْن الحسن العتكي. حَدَّثنَا عَبْد الأعلى بْن عَبْد الأعلى. حَدَّثنَا سَعِيْد بْن أَبِيْ عروبة، عَن قتادة. ح وحَدَّثنَا هارون بْن إسحاق. حَدَّثنَا عبدة. قَالَ: حَدَّثنَا سَعِيْد، عَن قتادة، عَن القاسم بْن عوف الشيباني، عَن زَيْد بْن أرقم؛ أَن رَسُول اللّه صَلى اللّه عَلَيْهِ وَسَلَّمْ قَالَ:، فذكر الحديث.

 

Müellif hadisin başka senedlerle de Zeyd bin Erkam’dan rivayet edildiğini belirterek senedlerdeki ravileri şöyle zikreder: Bize , Cemil bin Hasan El-Mütteki,Abdul-Ala bin Abdil-Ala,Said bin Ebi Arube,Katade’den,Keza bize Harun bin İshak,Abde,Said, Katade’den rivayetle o da El-Kasım bin Avf Eş-Şeybani aracılığı ile Zeyd bin Erkam’den rivayet ettiğine göre Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurdu diyerek (geçen hadisi zikretti).

 

 

AÇIKLAMA:

 

«Hubus» kelimesi hafifletilerek «Hubs» diye de okunabilir. Bu kelime «Habis»'in çoğulu, «Habais» kelimesi de «Habise»'nin çoğuludur. Habis, erkek şeytan, habise de dişi şeytan olarak yorumlanmıştır. İbn-i Battal'a göre hubus'tan murad küfür, habaisten maksad da şeytanlardır.

 

İbnu'l-Arabi şöyle bir tafsilat verir: Hubus, aslında hoşlanılmayan ve kerih görülen şey demek olup söz hakkında kullanılırsa sövmek, din hakkında kullanılırsa küfür, yemek hakkında kullanıldığında haram, içecek hakkında kullanılınca zararlı, manalarına gelir. Bazı alimler ise daha başka manalar vermişlerdir.

 

Yukarda işaret ettiğimiz gibi kuvvetli yorum şekline göre bu iki kelimeden maksad şeytanların erkek ve dişileridir. Hadisin dua kısmında bütün şeytanlardan ve onların şerrinden Allah'a sığınmak isteniyor. Bu duanın helaya girilmek istendiği zaman okunmasımn sebebine hadisin baş kısmı işaret ediyor. Çünkü metnin ilk cümlesi şudur:

 

«Helalar şeytanların bulundukları yerlerdir» Yani şeytanlar devamlı surette orada bulunurlar. Çünkü oralarda Allah'ın zikri yapılmaz. Allah'ın anılmadığı yerlerde şeytanlar rahat ederler. Başka yerler böyle değildir. Devamlı veya aralıklı olarak Allah'ın zikri yapılır, ibadet edilir, Kur'an okunur. Allah'ın anıldığı yerlerde şeytanlar duramayıp kaçarlar.