SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

TAHARE

<< 301 >>

DEVAM: 10 - HELA'DAN ÇIKTIĞI ZAMAN OKUYACAĞI DUA BABI

 

حَدَّثنَا هارون بْن إسحاق. حَدَّثنَا عَبْد الرحمن المحاربي، عَن إسماعيل بْن مسلم، عَن الحسن وقتادة، عَن أَنَس بْن مَالِك؛ قَالَ:

 - كَانَ الْنَّبِيّ صَلى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلَّمْ، إِذَا خرج من الخلاء قَالَ ((الحمد لله الَّذِي أذهب عني الأذى وعافاني)).

 

"عَن إسماعيل بْن مسلم" فِيْ الْزَوَائِدِ: هُوَ متفق عَلَى تضعيفه. والحديث بهذا اللفظ غَيْر ثابت.

 

Enes bin Malik r.a.’den şöyle söylediği rivayet edilmiştir:

 

Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem heladan çıktığı zaman şöyle dua ederdi:

 

‘‘Benden sıkıntıyı gideren ve bana afiyet bahşeden Allah’a hamd oldun.‘‘

 

Not: Zevaid'de belirtildiğine göre bu hadisin ravilerinden İsmail bin Müslim'in zayıf olduğu hususunda alimler ittifak etmiştir. Hadis bu lafızlarla sabit görülmemiştir.

 

 

AÇIKLAMA:  300 ve 301 nolu HADİSLER:

 

Birinci hadisten anlaşıldığına göre ResuluIlah s.a.v. büyük abdestini bozduğunda heladan çıkınca 'Ğufraneke',. diye dua ederdi. 'Ğufraneke'nin kelime manası: 'Senin mağfiretin' demektir. Tabii bu tabir cümlenin bir parçasıdır. Başından fiil ve failin atılmış olduğu kabul edilir. Takdiri 'Es'elu ğufraneke = senin mağfiretini talep ederim' veya 'İğfir ğufraneke = Sana layık bir ğufranla mağfiret eyle' demektir. Yani ben mağfirete müstahak değil isem de sen şanına layık ve kereminle bahşedeceğin bir ğufran ile mağfiret eyle. Ğufran ve mağfiret günah ve kusurların örtülmesidir. Resul-i Ekrem her türlü günahtan pak idi. Hiç bir kusuru yoktu. Burada olduğu gibi bazı ayetlerde ve hadislerde rastlanan ve Resul-i Ekrem'in mağfiret dilemesini, istiğfar etmesini ifade eden cümleler, kuIluğun dışarı vurumu için böyle buyurmuştur, diye yorumlanır. Yahut mu'minlere yol göstermek ve irşad etmek için bu nevi dualarda bulunmuştur. Veyahut bu istiğfarlar ümmeti içindir.

 

Hela'dan çıkılırken mağfiret dilemenin hikmeti ise Sindi'nin naklen beyan ettiğine göre şöyle izah edilmiştir:

 

Mu'min helada kaldığı süre zarfında Allah'ın zikrine ara verdiği için Allah'tan bağışlanmasını diler. Yahut yediği ve içtiği gıda maddelerinin, vücudunda sindirilip iyi kısmın vücüdu beslediğini ve bir işe yaramıyan kısmın dışarı çıktığını görünce Allah'ın verdiği bunca nimetlerin şükrünü eda edemediğini düşünür ve şükür görevinde gösterdiği aksaklık ve yaptığı kusur muvacehesinde Allah'tan mağfiret diler.

 

İkinci hadiste ise; heladan çıkan mu'minin, dışarı çıkmadan önce duyduğu sıkıntı, daralma ve eziyetten kurtulduğunu, rahatladıgını ve Miyet kesbettiğini mülahaza ederek Allah'a bamd etmesini öngörüyor. Resulullah s.a.v. bu duaları devamlı okurdu, ümmetinin de O'na uyarak bu dualara devam etmesi müstehaptır.

 

Mu'min her iki hadisteki duaları birleştirerek önce 'Ğufraneke' sonra da ikinci hadisteki duayı okumalıdır.