SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

TAHARE

<< 307 >>

14 - OTURARAK BEVLETME HAKKINDAKİ BAB

 

حَدَّثنَا أَبُو بَكْرِ بْن أَبِيْ شَيْبَةَ. وسويد بْن سَعِيْد، وإسماعيل بْن موسى السِّدي؛ قَالُوا: حَدَّثنَا شريك، عَن المقدام بْن شريح بْن هانئ، عَن أبيه، عَن عَائِشَة،

 - قالت: من حدثك أَن رَسُول اللَّه صَلى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلَّمْ بال قائما فلا تصدقه. أنا رأيته يبول قاعدا.

 

Şüreyh bin Hani r.a.’dan rivayet edildiğine göre Aişe r.a. kendisine şöyle demiştir:

 

Kim sana, Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem ayakta su döktü, dese sen onu doğrulama, (Çünkü) Ben O’nu oturarak su dökerken, gördüm.

 

 

AÇIKLAMA:

 

Sindi diyor ki Hz. Aişe r.anha'nın maksadı Resulullah s.a.v.'in adetinin oturarak bevletmek olduğunu ifade etmektedir. Nadiren ayakta su dökmüş olması buna mani değildir. Dolayısı ile bu hadis ile Huzeyfe r.a.'den rivayet edilen (305 nolu) hadis arasında bir çelişki yoktur. Tirmizi'nin rivayeti de bu yorumu teyid ediyor. Oradaki rivayet şöyledir:

 

"Kim size, Resulullah ayakta su dökerdi dese siz onu doğrulamayınız ... »

 

Hanefi ve Şafii fıkıhçıları da şer'i bir mazeret olmadıkça ayakta su dökmenin mekruh olduğunu söylemişlerdir. Hanefi fıkıh kitaplarından İbn-i Abidin "Taharet" kitabında İstinca babında özürsüz olarak ayakta su dökmenin mekruhluğu bahsinde aynen şöyle söyler:

 

Çünkü ayakta su dökmek hadislerle yasaklanmış ve Tirmizi, ,Ahmed ve Nesai'nin rivayet ettiklerine göre Aişe r.anha şöyle demiştir:

 

"Kim size Resulullah s.a.v. ayakta su dökerdi, dese onu tasdik etmeyiniz. Resulullah ancak oturarak su dökerdi."

 

Bu hadis Nevevi de Müslim'in şerhinde: «Ayakta su dökmenin yasaklığı hakkında sabit olmayan hadisler rivayet edilmiştir. Lakin bunlardan birisi olan Hz. Aişe'nin hadisi sabittir. Bunun için alimler, özürsüz olarak ayakta su dökmek mekruhtur, demişlerdir.

Alimlerin dediği kerahat tahrimi olmayıp tenzihidir. Resulullah s.a.v.'in bir kavmin evleri civarındaki süpürüntülüğünün üstünde ayakta su sökmesi mes'elesine gelince, Kadi iyad'ın beyanına göre o günkü meclis konuşması uzadığından dolayı Resul-i Ekrem'in daha uzaklara gitmesi ve oturarak su dökmesi mümkün olmamıştır.» İbn-i Abidin daha sonra rivayet edilmiş olan diğer mazeretIeri sıralamıştır.