SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

TAHARE

<< 312 >>

DEVAM: 15 - SAĞ EL İLE ZEKERE DOKUNMANIN VE SAĞ EL İLE İSTİNCA ETMENİN KERAHATİ BAB!

 

حَدَّثنَا يعقوب بْن حميد بْن كاسب. حَدَّثنَا المغيرة بْن عَبْد الرحمن، وعبد اللَّه بْن رجاء المكي، عَن مُحّمَّد بْن عجلان، عَن القعقاع بْن حكيم، عَن أَبِيْ صالح، عَن أَبِيْ هُرَيْرَة؛ قَالَ:

 - قَالَ رَسُول اللَّه صَلى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلمْ: ((إِذَا استطاب أحدكم، فلا يستطيب بيمينه. ليستنج بشماله)).

 

Ebu Hureyre r.a.’den rivayet edildiğine göre Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurmuştur:

 

''Siz'den birisi istinca ettiği zaman sağ eliyle istinca etmesin. İstincasını sol eliyle yapsın. ''

 

 

AÇIKLAMA: 310, 311 312. HADİSLER:

 

Buhari, sağ el ile istinca etmek için ayrı ve sağ el ile zekere dokunmak için de ayrı olmak üzere iki bab açmıştır. Bu bablarda Ebu Katade'den rivayet ettiği hadisler de sağ elle istincayı ve zekere dokunmayı yasaklıyor. Kastalani bu hadisleri açıklarken şöyle söyler: Sağ el ile zekere dokunmak ve onunla istinca etmek yasaklanmıştır. Çünkü sağ el ile yemek yenir. Sağ el ile istinca yapılırsa icabında yemek esnasında durum hatırlanır ve tiksinti verir. Bu yasak Cumhur'a göre tenzihen kerahat içindir, tahrim için değildir. İstincanın sağ el ile yapılmaması hususunda erkekler ile kadınlar arasında bir ayırım yoktur.

 

Müslim'in şarihi Nevevi de Taharet kitabının istitabe babında sağ el ile istinca etmenin yasaklığı ile ilgili olarak şunları yazar:

 

Alimler, sağ el ile istinca etmenin yasaklanmış olduğu hususunda icma' etmişlerdir. Cumhur'a göre bu yasak haram anlamında olmayıp tenzihen kerahat içindir. Zahiriye mezhebinden bazı alimIler bu yasağı haram olarak yorumlamışlardır. Bizim arkadaşlarımızdan bir cemaat da aynı görüşü savunmuşlar ise de bu görüş tutarlı değildir. Sağ elin mümkün mertebe pislikten korunması hadislerde öngörüldüğü için alimler istinca işinde mümkün mertebe sağ eli temiz tutmayı müstahap görmüşlerdir. Su ile istinca edilince sağ el ile suyu tutup sol el ile temizlenmeli, taş ve benzeri ile istinca yapıldığında taşı sol el ile tutmalı. zeker taş ile istinca edilmek istendiği zaman da taş sağ el ile tutulup hareket ettirilmeden sol el ile tutulacak zeker o taş'a sürülüp temizlenmelidir. demişlerdir.