SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

TAHARE

<< 313 >>

16 -. TAŞ iLE iSTİNCA: HEVS VE RiMME'DEN NEHİY BABI

 

حَدَّثنَا مُحّمَّد بْن الصباح. حَدَّثنَا سفيان بْن عيينة، عَن ابْن عجلان، عَن القعقاع بْن حكيم، عَن أَبِيْ صالح، عَن أَبِيْ هُرَيْرَة؛ قَالَ:

 - قَالَ رَسُول اللَّه صَلى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلمْ: ((إنما أنا مثل الوالد لولده أعلمكم. إِذَا أتيتم الغائط فلا تستقبلوا القبلة ولا تستدبروها)). وأمر بثلاثة أحجار، ونهى عَن الروث والرمة، ونهى أَن يستطيب الرجل بيمينه.

 

Ebu Hureyre r.a.’den rivayet edildiğine göre Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem:

 

''Şüphesiz (eğitim ve öğretim bakımından) benim size olan yakınlığım ancak babanın çocuğuna olan yakınlığı gibidir.Size (dininizi) öğretiyorum. Abdest bozacak yer'e vardığınız zaman kıble’ye doğru durmayınız, sırtınızı da kıbleye vermeyiniz '' buyurdu ve 3 taş ile (istinca etmeyi) emretti, Revs (= hayvan tersi) ve Rimme (=kemik) ile istinca etmeyi yasakladı ve adamın sağ eli ile istinca etmesini yasakladı.

 

 

AÇIKLAMA:

 

Hadisin baş kısmında abdest bozmakla ilgili adabın açıkça ögretilmesi ve bu hususta çekingen davranılmaması gereğine işaret buyurularak bir baba, sıkılmadan kendi çocuğuna gerekli bilgiyi verdiği gibi Resul-i Ekrem'in de ümmetine bu talimi yapmak durumunda olduğu ifade edilmektedir. Bu girişten sonra da kaza-ı hacet yapılırken nasıl durulacağı belirtiliyor. Daha sonra 3 taş ile istinca yapma emri veriliyor, hayvan tersi ve kemik ile istinca yapılamıyacağı ifade ediliyor. Son olarak da sağ el ile istinca yapılması yasaklanıyor.

 

Buhari'nin şerhi Kastalani'de kemik ve hayvan tersi ile istinca edilmesinin yasaklığı sebebi şöyle açıklanmıştır:

 

Çünkü kemik ve hayvan tersi cinler için yiyecek maddesidir. Nitekim Buhari'nin rivayet ettiği bir hadiste, Resul-i Ekrem istinca için Ebu Hureyre r.a.'den taşlar istemiş ve kemik ile hayvan tersini getirmemesini tenbih etmiştir. Resul-i Ekrem istincasını yaptıktan sonra Ebu Hureyre O'na kemik ve hayvan tersinin neden istincada kullanılamıyacağını sormuş, Resul-i Ekrem de:

 

Bu iki madde cinlerin yiyeceğidir, diye cevap vermiştir. Ebu Davud'un İbn-i Mes'ud'den rivayet ettiği bir hadise göre cinlerden bir cemaat Resul-i Ekrem'e gelerek:

 

Ya Muhammed! Ümmetini kemik ve hayvan tersi ile istinca etmekten men et. Çünkü Allah bu iki madde de bize rızık kılmıştır, dediler. Bunun üzerine Resulullah s.a.v. bu yasağı koydu.

Bazı Alimler de yasağın nedenini şöyle anlatmışlardır:

 

Kemik, pürüzsüz olduğu için pisliği gidermez. Eğer hikmet bu ise cam ve benzeri maddeler de kemik hükmündedir. Diğer taraftan kemikler genellikle yağlı olurlar. İstincada kullanılmamalıdır. Hayvan tersi ise kuru olsa bile yine pistir, pisliği gidermez, bilakis sürüldüğü yeri daha da kirletir. Hikmet onun pisliği ise; pis olan bütün maddeler onun hükmüne tabidir.

 

Hanbeliler'in bir kısmı ile Zahiriyye mezhebine göre istinca baştan başka bir madde ile yapılamaz. Fakat diğer alimlere göre hadiste yasaklanan iki madde ve onların hükmündaki şeyler hariç başka maddelerle de istinca yapılabilir.

 

Hanefi ve Şafii mezheplerine göre istinca taşla yapıldığı gibi temiz olan kerpiç, tuğla, ağaç ve benzeri pürüzlü şeylerle yapılabilir. Önce böyle bir madde ile temizlenmek ve ondan sonra da su ile yıkanmak daha efdaldır. Çıkan necaset, menfezin çevresine yayılırsa taşlar ve benzeri şeyler ile temizlemek kafi değil; su ile istinca etmek farzdır. Hanefi'lere göre taş ve benzeri maddeler ile istinca yapılırken 3 taneyi kullanmak şart değildir. Daha az da olabilir. Fakat Şafii mezhebine göre en az üç taş veya bir taşın üç kenarı ile istinca gerekir.