SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

TAHARE

<< 314 >>

DEVAM: 16 -. TAŞ iLE iSTİNCA: HEVS VE RiMME'DEN NEHİY BABI

 

حَدَّثنَا أَبُو بكر بْن خلاد الباهلي. حَدَّثنَا يَحْيَى بْن سَعِيْد القطان، عَن زهير، عَن ابْن إسحاق ((قَالَ: لَيْس أَبُو عبيدة ذكره ولكن عَبْد الرحمن بْن الأسود))، عَن الأسود عَن عَبْد اللَّه بْن مَسْعُود؛

 - أَن رَسُول اللَّه صَلى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلَّمْ أتى الخلاء. فَقَالَ ((ائتني بثلاثة حجار)) فأتيته بحجرين وروثة فأخذ الحجرين وألقى الروثة، وَقَالَ ((هِيَ رجس)).

 

Abdullah İbni Mes'ud r.a.’den şöyle söylediği rivayet olunmuştur:Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem hela’ya gitti ve :

 

''Bana üç taş getir'' buyurdu. Bunun üzerine ben O’na iki adet taş ve bir parça (merkep) tersini götürdüm. İki taşı aldı ve tersi atarak ''Bu pistir'''' buyurdu.

 

 

AÇIKLAMA:

 

Miftahu'I-Hace'nin beyanına göre bu hadisi Buhari, Ahmed, Tirmizi ve Nesei de rivayet etmişlerdir.

 

İbn-i Huzeyne'nin rivayetinde, getirilen tersin merkep tersi olduğu tasrih edi4niştir. Biz de tercemede parentez içi ifade ile durumu belirttik. Ahmed'in rivayetinde Resulullah fışkıyı atarken onun yerine bir taş getirilmesini İbn-i Mes'ud'a emretmiştir. Buhari'nin rivayetinde İbn-i Mes'ud :

 

Ben üç taş aradım 2 tane buldum 3'üncüsünü bulamadım. Bunun üzerine 3'üncü taş yerine bir ters aldım ... " diyor.

 

Bu hadis de 3 taş ile istincel etmenin meşruluğunu ve hayvan pisiliği ile istinca edilemiyeceğini ifade ediyor.

 

Hadisin senedindeki ravilerden Ebu İshak dedi ki bu hadisi bana Ebu Ubeyde (Amir bin Abdillah bin Mes'ud) zikretmedi. (Yani ben bu hadisi ondan rivayet etmiyorum.) Bana bu hadisi Abdurrahman bin El-Esved rivayet etti İbn-i Maceh'in aldığı senedin ravilerinden Ebu İsh ak'ın burada belirttiği durum Buhari'nin rivayet ettiği senedde de aynen mevcuttur.