SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

TAHARE

<< 316 >>

DEVAM: 16 -. TAŞ iLE iSTİNCA: HEVS VE RiMME'DEN NEHİY BABI

 

حَدَّثنَا عَلِيّ بْن مُحّمَّد. حَدَّثنَا وَكِيْع، عَن الأَعْمَش. وحَدَّثنَا مُحّمَّد بْن بشار. حَدَّثنَا عَبْد الرحمن. حَدَّثنَا سفيان، عَن منصور. والأعمش، عَن إبراهيم، عَن عَبْد الرحمن بْن يزيد، عَن سلمان. قَالَ:

 - قَالَ لَهُ بعض المشركين، وهم يستهزئون بِهِ: إني أرى صاحبكم يعلمكم كُلّ شيء حَتَّى الخراءة. قَالَ: أجل أمرنا أَن لانستقبل القبلة، ولا نستنجي بأيماننا، ولا نكتفي بدون ثلاثة أحجار، لَيْس فيها رجيع ولا عظم.

 

Selman r.a.’den rivayet edildiğine göre müştikler kendisi ile istihza ederken bir müşrik Selman’a:

 

Sizin arkadaşınız (yani Hz. Muhammed s.a.v.’in size her şeyi hatta kazı-i hacet için oturma adabını bile öğrettiğini gerçekten görüyorum, dedi. Selman:

 

Evet, O, Kıble’ye doğru durmamamızı, sağ ellerimizle istinca etmememizi,içinde reci (= insan veya hayvan pisliği) ve kemik bulunmamak kaydı ile üçten az taş ile yetinmememizi emretti.

 

 

AÇIKLAMA:

 

Tercemede 'oturma adabı' diye açıkladığımız ...........kelimesi hıraat, haraat, hır'at ve har'at diye okunabilir. Nihaye'de bu kelime 'kaza-ı hacet için oturmak ve kaza-ı hacet fiili anlamına gelir, denilmiştir.

 

Sindi de bu iki manayı almakla beraber, abdest bozmak için oturuş şekline de denir, demiştir.

Tıybi ise burada kaza-ı hacet adabı anlamındadır, demiştir.

 

İstihza eden müşriklere Hz. Selman'ın verdiği cevapla ilgili olarak Tıybi şöyle söylemiştir:

 

Selman'ın cevabı hakimane bir uslub taşır. Çünkü soru sahibi müşrik, istihza (alay etme) mahiyetinde ona bu soruyu yöneltince beklenen davranış, sorunun cevapsız bırakılması veyahut soru sahibinin terslenmesi idi. Lakin Selman müşrikin istihzasını kaale almıyarak samimiyetle aydınlanmak için soru soran kimseyi irşad edercesine cevap vermiştir. Selman bu tarz cevapla: Şu husus, alay konusu edilmemesi gereken hak ve ciddi bir mes'eledir. Sana düşen görev inatçılığı bırakıp hakka teslim olmaktır, demek istemiştir.

 

Sindi yukarıya aldığım Tıybi'nin yorumunu naklettikten sonra şöyle söyler:

 

'Bence Selman'ın cevabı, soru sahibinin istihzasını reddetmek mahiyetindedir. Selman bu cevapla şunu haykırıyor: Ey müşrik! Senin alay konusu etmek istediğin husus hiç de sandığın gibi alay etmeye vesile olamaz. Müslümanlar, bu hususları düşmanlarının yanında açıkca ifade etmekten çekinmezler. Çünkü bu adab, ayrıntıları ile bilindiği taktirde akıl ve mantığın tasvip ettiği iyi şeylerdir. Hela'ya girmekle ilgilidir, diye alay konusu edilecek bir şey değildir. Böyle bir cevap red mahiyetinde olup hakimane diye vasıflandırılmamalıdır.'

 

Hadisin sonunda geçen üçten az taş ile yetinmememizi ...  fıkrası ile ilgili olarak Sindi şöyle söyler:

 

'Yani bir veya iki taş ile istinca etmek kafi değildir. Şer-i şerife göre en az üç taş ile temizlenmek gerekir. Bu görüşte olan fıkıhçılar bu hadisi delil olarak göstermişlerdir. Üçten az taş ile de istinca yapılabilir, diyen fıkıhçılar, bu hadisi şöyle yorumlamışlardır. Umümiyetle üçten az taş ile istenen temizlenme sağlanmadığı için üç taş emri verilmiştir. Hadisin üç taşı şart koşan fıkıhçılara delil olması daha yakındır.'

 

Miftahu'l-Hace müellifi de şöyle söyler:

 

Taşların en az üç olması şart değildir, diyen Hanefi alimleri bu hadise karşı, kendi görüşlerine İbn-i Mes'ud'un hadisini (314 nolu) delil göstermişlerdir. Tahavi demiştirki' 'İbn-i Mes'ud'un hadisinde Resul-i Ekr€m'in iki taşı alması ve üçüncü olarak verilen hayvan tersini atması, taş sayısının şart olmadığına. delalet ediyor. Çünkü Resulullah s.a.v. taş bulunmayan bir yerde kaza-ı hacet için oturmak istediğinde İbn-i Mes'ud'dan taşlar istemiştL Getirilen hayvan tersini atmca; iki .taşın yeterli olduğu anlaşılıyor. Eğer iki taş yeterli olmasaydı üçüncü bir taş isteyecektL» Fakat AbduIlah İbn-i Mes'ud'un hadisi delil olamaz. Çünkü Ahmed'in sıka olan ricaldan ibaret isnadındaki İbn-i Mes'ud' un :

 

"Hayvan tersini atarak: «Bu pistir»" buyurduktan sonra Resulullah s.a.v.'in şöyle buyurduğuna dair ilave vardır :  «Bana bir taş getir.»

 

Diğer taraftan İbn-i Mes'ud'un hadisindeki bu ilave olmasa bile iki taşın yeterliği kesinlikle ispatlanamaz. Bu, mücerred bir ihtimaldir. Halbuki Selman'ın hadisinde üçten az taş ile iktifa edilmemesi nassı mevcuttur. Ayrıca Selmarı'ın hadisi kavli delil, İbn-i Mes'ud'unki ise fi'li delildir. Kavli ve fi'li delil arasmda bir taarruz bulunduğu takdirde kavli delil öncelik ve tercih kazanır.»

 

Şafii ve Hanbeli mezhebIerine göre istincanın yeterliliği için 3 defa taş veya benzerini sürmek şarttır. Bu şart 3 adet taşla yerine geldiği gibi bir taşın 3 ayrı kenarıyla da tahakkuk edebilir.

 

 

 

 

Huzeyme bin Sabit (R.A. )'in Hal Tercemesi

 

Ravi Huzeyme bin Sabit bin el•Fakih bin Sa'lebe bin Saide bin Ammar el-Ensari. Bedir ve Uhud savaşına katılan sahabilerdendir. 38 hadisi bulunur. Müslim. bir hadisini almıştır. Ravileri oğlu Umare ve İbrahim bin Sa'd bin Ebi Vakkas'tır. Sıffin olayına Hz. Ali taraftarı olarak katılmış ve orada öldürülmüştür. (Bak: Hulasa Sah. 104)