SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

TAHARE

<< 319 >>

DEVAM: 17 - KÜÇÜK VE BÜYÜK ABDEST BOZARKEN KIBLE'YE DOĞRU DURMANIN YASAKLlĞI BABI

 

حَدَّثنَا أَبُو بَكْرِ بْن أَبِيْ شَيْبَةَ. حَدَّثنَا خالد بْن مخلد، عَن سليمان بْن بلال. حَدَّثنِي عمرو بْن يَحْيَى المازي، عَن أَبِيْ زَيْد مولى الثعلبيين، عَن معقل بْن أَبِيْ معقل الأسدي، وقد صحب الْنَّبِيّ صَلى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلَّمْ، قَالَ:  - نهى رَسُول اللَّه صَلى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلَّمْ أَن نستقبل القبلتين بغائط أَوْ ببول.

 

قيل: أَبُو زَيْد مجهول الحال. فالحديث ضَعِيْف بِهِ.

 

Resulullah s.a.v.’in sohbetinde bulunmuş olan Makil bin Ebi Makıl el-Esedi r.a.’den rivayet edildiğine göre şöyle demiştir:

 

'' Büyük veya küçük abdest bozarken iki kıble (Kabe ve Mescid-i Aksa) ya doğru durmamızı Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem yasak kıldı. ''

 

Not: Ravilerden Zeyd'in mechul olduğundan hadisin zayıf olduğu söylenmiştir.

 

 

AÇIKLAMA:

 

Sindi şöyle söyler: «Hadisin senedindeki ravilerden Ebu .Zeyd'in halinin mechul olduğu söylenmiştir. Buna göre hadis zayıf sayılır. Şayet sıhhatli olarak kabul edilirse şöyle yorumlanır:

 

Hadis:' Medine-i Münevvere'de bulunanlar hakkındadır. Çünkü bu bölgede olanlar Mescid-i Aksa'ya döndükleri zaman arkaları Kabe yönüne düşer. Bu nedenle Medine halkının Mescid-i Aksa'ya doğru durmaları yasaklanmıştır. Ama başka bölgelerde bulunanlar için abdest bozarken Mescid-i Aksa'ya doğru durmalarında bir sakınca yoktur. Hadis bunu yasaklamıyor.

 

Bazı alimler de: "Mescid-i Aksa bir süre müslümanların kıblesi idi. O esnada ona doğru durup abdest bozmak yasaklanmış, bilahere kıble Kabe'ye çevrilince, Ka'be'ye doğru durup kaza-i hacet edilmesi yasaklanmış, ravi de her iki yasak hükmünün devam ettiğini sandığı için böyle rivayette bulunmuştur, diye yorum yapılabilir» demişlerdir.

 

Bir kısım alimler ise: "Mescid-i Aksa bir müddet, müslümanların kıblesi olduğu için, Kabe, kıble kılındıktan sonra da Mescid-i Aksa yönüne durup kaza-i hacet edilmesi yasağı ibka edilmiş olabilir, demiştir.»