SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

TAHARE

<< 318 >>

DEVAM: 17 - KÜÇÜK VE BÜYÜK ABDEST BOZARKEN KIBLE'YE DOĞRU DURMANIN YASAKLlĞI BABI

 

حَدَّثنَا أَبُو الطاهر، أَحْمَد بْن عمرو بْن السرح. أنا عَبْد اللَّه بْن وهب. أخبرني يونس عَن ابْن شهاب، عَن عطاء بْن يزيد؛ أَنَّهُ سمع أَبَا أيوب الأنصاري يَقُوْلُ:

 - نهى رَسُول اللَّه صَلى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلَّمْ أَن يستقبل الَّذِي يذهب إِلَى الغائط القبلة. و قال ((شرقوا أَوْ غربوا)).

 

Ebu Eyyub El-Ensari r.a.’den ,şöyle dediği rivayet edilmiştir:  Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem, kaza-i hacet etmeye giden kimsenin kıble’ye doğru durmasını yasakladı ve:

 

'' (Medine’nin) doğu veya batısına doğru durunuz. '' buyurdu.

 

 

AÇIKLAMA:

 

Bu hadis, kıble'ye doğru durup kaza-i hacet etmenin yasaklığına delalet eder. Hadisin Doğuya veya batıya doğru durunuz» emri, Medine-i Münevvere'de bulunanlara aittir. Çünkü orada doğu veya batıya dOğru duran kimsenin ne yüzü ne de arkası kıble'ye gelir. Başka bölgede bulunanlar ise kıble'ye hürmeten başka yöne döner. Önleri ve arkaları kıble yönüne düşmemek esastır. İcabında kıble yönü bir bölge halkının doğusu veya batısına da düşebilir. Bu takdirde doğu veya batıya dönmelerinin yasaklıgı aşikardır.

 

Buhari'nin yine Ebu Eyyub el-Ensari r.a.'den rivayetinde;

 

'Biriniz abdest bozmaya gittiği zaman kıble'yi ne karşısına alsın, ne arkasına' buyurulmuştur. Görüldüğü gibi Buhari'nin rivayetinde kıble'ye sırt çevirme de yasaklanmıştır. Halbüki müellifin rivayetinde bu hüküm yoktur.

 

Müslim'in Ebu Eyyub El-Ensari r.a.'den aldığı rivayet ise mana bakımından Buhari'nin rivayeti gibidir. Yani burada da kıble'ye arka çevirmek yasaklanmıştır.