SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

TAHARE

<< 322 >>

18- HELA'DA KIBLEYE DOĞRU VEYA SIRT ÇEViRMEK HAKKINDA RUHSAT VE MÜBAHLIK VERİLDİĞİ, FAKAT ÇÖLLERDE MUBAH OLMADIĞININ BEYANI BABI

 

Bu babta rivayet edilen hadisler, küçük veya büyük abdest yaparken kıble'ye dönmenin veya arka çevirmenin helada mubah ve çölde caiz olmadığına delalet eder.

 

حَدَّثنَا هشام بْن عَمَّار. حَدَّثنَا عَبْد الحميد بْن حبيب. حَدَّثنَا الأوزعي. حَدَّثني يَحْيَى بْن سَعِيْد الأنصاري. ح وحَدَّثنَا أَبُو بكر بْن خلاد، و مُحّمَّد بْن يَحْيَى قالاَ: حَدَّثنَا يزيد بْن هارون. أنا يَحْيَى بْن سَعِيْد، أَن مُحّمَّد بْن يَحْيَى بْن حبان أخبره؛ أَن عمه واسع بْن حبان أخبره؛ أَن عَبْد اللَّه بْن عمر؛ قَالَ:

 - يَقُوْلُ أناس: إِذَا قعت للغائط فلا تستقبل القبلة. ولقد ظهرت، ذات يوم من الأيام، عَلَى ظهر بيتنا. فرأيت رَسُول اللَّه صَلى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلَّمْ قاعدا عَلَى لبنتين، مستقبل بيت المقدس. هَذَا حديث يزيد بْن هارون.

 

Abdullah bin Ömer r.a.’dan şöyle söylediği rivayet edilmiştir:

 

Bazı insanlar: ''Sen büyük abdesti bozmak için oturduğun zaman kıble yönüne dönme, derler. Halbuki ben günlerden bir gün evimizin damına (bir iş için) çıktım. Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem’in (kazai hacet için) Beytül-Makdis’e karşı iki kerpiç üzerine oturmuş olarak (gözümle) gördüm'' Bu hadis, Yezid bin Harun’un rivayet ettiği hadistir.

 

 

AÇIKLAMA:

 

Sindi bu hadisin açıklamasını yaparken şöyle söyler:

 

İbn-i Ömer: ",Bazı insanlar ...'' diye başlanan bölüm ile şunu anlatmak istiyor:

 

«Bazı insanlar, evlerde olsun çöllerde olsun abdest bozmak istediğin zaman kıble yönüne durma ve kıbleye arkanı da çevirme, derler. Halbuki böyle durmanın yasakIığı çöllere aittir, evleri kapsamaz.»

 

Hadisin metninde bir kısaltma vardır. "Ve kıble'ye arkanı çevirme'' cümlesi mukadderdir. Çünkü hadisin son kısmından da anlaşıldığı gibi hadiste söz konusu edilen asıl mes'ele kıble yönüne sırt çevirmektir.

 

İbn-i Ömer, daha sonra: «Halbuki ben ... » sözü ile Resul-i Ekrem'in Hz. Hafsa'nın evinde helada Mescid-i Aksa'ya doğru oturduğunu yani kıble'ye arkasını döndürerek oturduğunu müşahade ettiğini beyan ediyor ve kıble'ye dönme veya sırt çevirme yasağının çöllere ait olduğunu, evlerde abdest bozulurken böyle bir yasağın bulunmadığını ifade etmek istiyor.

 

Hadisin; ............ = ",Evimizin damına» tabiri yerine; ........ = «Hafsa'nın evinin damına» tabiri

 

Müslim ve diğer bazı hadisçilerin rivayetinde mevcuttur. Kastalani, Sindi ve benzeri alimler bu iki tabir ile aynı evin damı kasdedilmiştir. Bahis konusu evin mülkiyeti Resul-i Ekrem'e aitti.. Haremi Hz. Hafsa'ya tahsis etmişti. Bilahare Hz. Hafsa vefat edince bu ev miras yolu ile kardeşi İbn-i Ömer'e intikal etmişti, derler.