SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

TAHARE

<< 325 >>

DEVAM: 18- HELA'DA KIBLEYE DOĞRU VEYA SIRT ÇEViRMEK HAKKINDA RUHSAT VE MÜBAHLIK VERİLDİĞİ, FAKAT ÇÖLLERDE MUBAH OLMADIĞININ BEYANI BABI

 

حَدَّثنَا مُحّمَّد بْن بشار. حَدَّثنَا وهب بْن جرير. حَدَّثنَا أَبِيْ؛ قَالَ: سَمِعْت مُحّمَّد بْن إسحاق، عَن ابْن بْن صالح، عَن مجاهد، عَن جابر؛ قَالَ:

 - نهى رَسُول اللَّه صَلى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلَّمْ أَن نستقبل القبلة ببول فرأيته، قبل أَن يقبض بعام، يستقبلها.

حديث جابر هَذَا، قَدْ حسّنه الترمذيّ.

 

Cabir r.a.’den şöyle söylediği rivayet edilmiştir:

 

'' Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem, bizim su dökerken kıble’ye dönmemizi yasakladı. Vefatından bir yıl önce de kendisini, kıble’ye doğru durup su dökerken gördüm. ''

 

 

AÇIKLAMA:

 

Sindi diyor ki, Resul-i Ekrem'in (hela'da) kıble'ye doğru durup su dökmesi, konan yasağın çöle mahsus olduğuna delallet eder. Hadisin zahirine bakılırsa, önce umumi bir yasak konmuş, sonra da yasağın umumiliği neshedilerek çöllere ait yasak kalmıştır. Bu hadisin zahirine göre yorum yapılması hatalıdır. Çünkü daha önce hadislere uygun olmaz. Tirmizi, Cabir'in bu hadisini Hasen olarak göstermiştir.

 

Nevevi, Müslim'in Talıaret,. kitabında, abdest bozarken kıble'ye doğru durmaya ilişkin alimlerin görüşlerini şöyle nakleder:

 

Büyük ve küçük abdest bozarken kıble'ye doğru durmaya ait yasak hakkında alimler değişik yollara gitmişlerdir.

 

1. Mezheb: Malik ve Şafii'ye göre küçük veya büyük abdest bozarken kıble'ye dönmek çölde haramdır. Binalarda ise haram değildir. Abbas bin Abdulmuttalib, Abdullah b. Ömer r.a., Şa'bi ve İshak b. Raheveyh r.a.'den rivayet olunan hüküm budur. Ahmed b. Hanbei r.a.'den alınan rivayetlerden birisi de böyledir.

 

2. Mezheb: Binalarda olsun, çölde olsun kıble'ye dönüp abdest bozmak caiz değildir. Ebu Eyyub-i Ensari, Mücahid, İbrahim En-Nehai, Süfyan-ı Sevri ve Ebu Sevr'in kavli budur. Ahmed bin Hanbei'den alınan ikinci rivayet de böyledir.

 

3. Mezheb: Binalarda ve çölde kıble'ye dönüp abdest bozmak caizdir. Urve bin ez-Zübeyr. ve Malik'in hocası Rabia ve Davud-i Zahiri'nin mezhebi budur.

 

4. Mezheb: Binalarda ve çölde kıble'ye dönmek caiz değil, fakat kıble'ye sırt çevirmek caizdir. Ebu Hanife'den nakledilen iki rivayetten birisi ve Ahmed bin Hanbei'den alınan üçüncü rivayet budur.

 

İmam Nevevi bu mezhebIeri sıraladıktan sonra hepsinin delillerini beyan eder ve daha sonra sözlerine devamla şöyle söyler:

 

Sahih olan bu hadisler, binalarda kıble'ye dönüp kaza-i hacet etmenin caizliğini sarahaten belirtir. Ebu Eyyub El-Ensari, Ebu Hureyre. Selman ve başkalarının hadisleri de abdest bozarken kıble'ye dönmeyi yasaklıyorlar. Yasaklayıcı olan bu hadisler çöle hamledilrnek suretiyle diğer hadislere olan muhalefeti kaldırılmış olur. Hadisler arasında zahiri bir ihtilaf görüldüğü zaman bunların bir kısmının terk edilmemesi ve hepisi ile amel edilmesi hususunda alimler arasında ittifak vardır. Yukarda belirttiğimiz gibi yorum yapmak suretiyle mevcud sahih hadisleri telif etmek ve aralarında görülen zahiri ihtilafı bertaraf ederek hepsi ile amel etmek mümkündür. Artık bu yola gitmek gerekir.»

 

Hanefi ve Şafii MezhebIerine Göre Hüküm:

 

Hanefi mezhebine göre binalarda olsun, çölde olsun küçük veya büyük abdset bozarken kıble yönüne dönmek veya sırt çevirmek tahrimen mekruhtur. Ebu Hanife'den alınan bir rivayete göre kıble'ye sırt çevirmek caizdir. (20)

 

'Şafii mezhebine göre hela'da kıble'ye dönmekte veya sırt çevirmekte mahzur yoktur. Hela dışında 2/3 zira yüksekliğinde duvar, taş ve benzeri bir sütre (siper) arkasında ise mekruh değil, evlaya muhaliftir. - Hela ve benzeri yerler dışında olup sütre de yok ise kıble'ye dönmek veya sırt çevirmek binalarda mekruh ve çölde haramdır. (21)