SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

TAHARE

<< 326 >>

19 - KÜÇÜK ABDESTTEN SONRA İSTİBRA' BABl

 

حَدَّثنَا عَلِيّ بْن مُحّمَّد. حَدَّثنَا وَكِيْع. ح وحَدَّثنَا مُحّمَّد بْن يَحْيَى. حَدَّثنَا أَبُو نعيم، قَالَ: حَدَّثنَا زمعة بْن صالح، عَن عِيْسَى بْن يزداد اليماني، عَن أبيه؛ قَالَ:

 - قَالَ رَسُول اللَّه صَلى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلمْ: ((إِذَا بال أحدكم فلينتر ذكره ثلاث مرات)).

قَالَ أَبُو الحسن بْن سلمة: حَدَّثنَا عَلِيّ بْن عَبْد العزيز. حَدَّثنَا أَبُو نعيم. حَدَّثنَا زمعة. فذكر نحوه.

 

فِيْ الْزَوَائِدِ: يزداد ويقال لَهُ ازداد، لاَ يصح لَهُ صحبة. وزمعة ضَعِيْف.

 

Yezdan El-Yemani r.a.’den rivayet edildiğine göre Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurmuştur:

 

'' Sizden birisi küçük abdest bozduğu zaman (idrar kesildikten sonra) erkeklik uzvunu 3 defa çeksin. ''

 

Ebu'l-Hasan bin Seleme: Bize Ali bin Abdülaziz, Ebu Nuaym’den o da Zamaa’dan tahdis etti, dedi ve bu hadisi zikretti.

 

Not: Zevaid'de beyan edildiğine göre Ezdad ismi ile de, anılan Yezdad'ın sahabiliği sabit değil ve rav! Zamaa da zayıftır.

 

 

AÇIKLAMA:

 

İstibra': Küçük abdesti bozduktan sonra 'sidik eserinin tamamen kesilmesini beklemektir. Erkeklik uzvunun içinde kalması ve abdest aldıktan sonra dışarı çıkması muhtemel idrar eserinin tamamiyle kesilmesini sağlamak, kişilerin adetlerine ve tabiatlarına göre değişir. Bu iş erkeklik uzvunu kök tarafından başına doğru çekmekle olabilir. Hadis üç defa çekmeyi emreder. Biraz sıkıca çekmek suretiyle istibra' yapılabildiği gibi öksürmekle veya bir kaç adım yürümekle yahut da ayakları hareket ettirmekle de olabilir. İdrarın tamamen kesildiği kanaatına varıldıktan sonra istinca' yapılmalıdır. İstibra etmeden istinca yaptığı takdirde bilahare idrar damlamasını kuvvetle muhtemel gören kimsenin istibra' yapması zorunlu ve vacibtir. Çünkü istinca ettikten sonra veya abdest aldıktan sonra sidik damlasının dışarı çıkması elbise ve vücudun pislenmesine ve abdestin bozulmasına sebep olur. Dolayısı ile bu hal ile namaza durulamaz. Fakat istibra' etmeden istinca yaptığı takdirde, sonradan sidik eserinin dışarı çıkmasına ihtimal vermeyen kimse için istibra' etmek sünnettir, vacib değildir. Şafii alimleri, kadının da sol elini eteğine koyup biraz sıkmak suretiyle istibra etmesini öngörmüşlerdir. Nihayetu'l•Muhtaç cild I, Sah. 99