SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

TAHARE

<< 327 >>

20 - KÜÇÜK ABDEST BOZUP SU İLE TAHARETLENMEYENİN BAB!

 

حَدَّثنَا أَبُو بَكْرِ بْن أَبِيْ شَيْبَةَ. حَدَّثنَا أَبُو أسامة، عَن عَبْد اللَّه بْن يَحْيَى التوأم، عَن ابْن أَبِيْ مليكة، عَن أمه، عَن عَائِشَة؛ قالت:

 - انطلق الْنَّبِيّ صَلى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلَّمْ يبول. فاتبعه عمر بماء. فَقَالَ ((مَا هَذَا؟ يا عمر!)) قَالَ: ماء. قَالَ ((مَا أمرت كلما بلت أَن أتوضأ. ولو فعلت لكانت سنة)).

 

Aişe r.a.’den şöyle söylediği rivayet edilmiştir:

 

Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem küçük abdestini bozmaya gitti. Ömer r.a. de biraz sonra su alarak O’nu takip etti. Bunun üzerine Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem:

 

''Bu nedir? Ya Ömer!'' buyurdu.Ömer:

 

Sudur, diye cevap verdi.Nebi:

 

'' Ben küçük abdest bozduğum her defada vudu almakla emrolunmadım. Eğer (emrolunmadığım halde her defasında) vudu almış olsaydım, bu (vudu) sünnet olurdu. '' buyurdu.

 

 

AÇIKLAMA:

 

Sindi diyor ki hadiste geçen «Vudu'" kelimesi ile sözlük manasının kasdedildiği muhtemeldir ki su ile taharetlenmek demektir. Bu takdirde hadisin manası şöyledir: "Küçük abdest bozduktan sonra avret mahallini behemehal yıkamakla emrolunmadım. Yani taş ile istinca etmekle yetinmek de caizdir.''

 

Bu yorum şekli müellifin açtığı bab'ın başlığına uygundur. Vudu', kelimesi ile ıstılahi manası olan abdest kasdedilmiş olabilir. Bu ihtimale göre hadis şöyle yorumlanır: Ömer r.a. Resul-i Ekrem s.a.v. için abdest suyunu hazırladı. Resıll-i Ekrem ise abdest bozunca behemhal abdest almak zorunluğunun bulunmadığını ifade etmiş oldu. Sindi bu arada: Bence açık olan yorum şekli budur. Çünkü Ebu Davud'un rivayetinde şöyle buyuruluyor: ....... Sonra Ömer bir kupa su ile O'nun arkasında durup bekledi. Bunun üzerine Resulullah, Ömer'e: «Bu nedir? Ya Ömer!» diye sordu. Ömer de: «Su'dur, onunla vudu' all, dedi. Resulullah da 'Ben küçük abdest ... » hadisini buyurdu.

 

Hadisin: «Eğer vudu' almış olsaydım bu, sünnet olurdu» fıkrasına şöyle mana verilmiştir: «Eğer her abdest bozmadan sonra abdest almayı devamlı ve kesintisiz adet haline getirmiş olsaydım bu, uyulması vacip bir yol olmuş olurdu.» Bu takdirde sünnet kelimesi izlenmesi gerekli din yolu demektir. Sünnet kelimesi fıkıhçıların lisanında meşhur olduğu Sünnet-i Müekkede manasında kullanılmış olabilir. Çünkü Nebi s.a.v.'in bir şeyi devamlı yapması ile o şey ümmeti için vacip olmaz. Ancak bir delil ile teyid edilirse gereklilik hükmü verilir. Aksi takdirde sünnet-i müekkede olur.

 

Hadisteki vudü' kelimesi su ile taharetlenmek manasına yo:rumlandığı takdirde hadisten çıkan sonuç şudur:

 

Küçük abdest bozunca mutlaka su ile taharetlenmek zorunlu değildir. Taş ve benzeri şeylerle istinca etmek de mümkündür. 16. ve 28'inci bablarda geçen hadislerin izahında belirttiğim gibi gerek küçük ve gerek büyük abdest bozduktan sonra taş ve benzeri bazı maddelerle istinca etmek caizdir. Bunun şartları ve tafsilatı fıkıh kitablarında bulunur. Su ile taharetlenmek de caizdir. En makbulü önce taşla ve onun arkasında su ile istinca yapmaktır ..