SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

TAHARE

<< 328 >>

21- YOL ÜSTÜNDE KAZA-İ HACET ETMEKTEN NEHİY BABI

 

حَدَّثنَا حرملة بْن يَحْيَى. حَدَّثنَا عَبْد اللَّه بْن وهب. اخبرني نافع بْن يزيد، عَن حيوة بْن شريح؛ أَن أَبَا سَعِيْد الحميري حدثه، قَالَ: كَانَ معاذ بْن جبل يتحدث بما يسمع أصحاب رَسُول اللَّه صَلى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلَّمْ. ويسكت عما سمعوا. فبلغ عَبْد اللَّه بْن عمرو مَا يتحدث بِهِ. فَقَالَ: واللَّه! مَا سَمِعْت رَسُول اللّه صَلى اللّه عَلَيْهِ وَسَلَّمْ يَقُولُ: هَذَا. وأوشك معاذ أَن يفتنكم فِيْ الخلاء. فبلغ ذلك معاذا. فلقيه. فَقَالَ معاذ: يا عَبْد اللَّه بْن عمرو! أَن التكذيب بحديث عَن رَسُول اللَّه صَلى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلَّمْ نفاق. وإنما إثمه عَلَى من قاله.

 - لقد سَمِعْت رَسُول اللّه صَلى اللّه عَلَيْهِ وَسَلَّمْ يَقُولُ: ((اتقوا الملاعن الثلاث: البراز فِيْ الموارد، والظل، وقارعة الطريق)).

 

فِيْ الْزَوَائِدِ: إِسْنَادُهُ ضَعِيْف. ومتن الحدث قَدْ أخرجه أَبُو داود من طريق آخر.

 

Ebu Saidi Himyeri r.a.’den rivayet edildiğine göre şöyle söylemiştir:

 

Muaz bin Cebel r.a., Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem’in ashabının işitmediği hadisleri rivayet ederdi ve sahabilerin işitmiş oldukları hadislerden söz etmezdi. Onun rivayet ettiği hadisler bir ara Abdullah bin Amr (bin el-As r.a.’ya ulaştı. Bunun üzerine Abdullah bin Amr:

 

'' Vallahi, Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem’den bu hadisleri ben (şahsen) işitmedim. Kazai hacet hususunda Muaz sizi güçlüğe ve zahmete sokmak üzeredir. '' dedi. Bu söz, Muaz’a ulaştı. Daha sonra Muaz O’na rastladı ve:

 

'' Ey Abdullah bin Amr! Resulullah s.a.v.’den yalan hadis bile bile rivayet etmek münafıklıktır, (münafıkların şanıdır.) Vebali de uydurana aittir. Şüphesiz ben Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem’den şöyle buyurduğunu işittim '' dedi:

 

'' Lanete sebep olan (şu) üç şeyden sakınınız: Su mecralarında, gölgelikte ve yol üstünde abdest bozmak. ''

 

Not: Hadisin isnadının zayıf olduğu, Zevaid'de belirtilmiştir. Fakat aynı hadis metnini Ebu Davud başka tarik ile rivayet etmiştir.

 

EBU DAVUD HADİS’İ VE İZAH İÇİN BURAYA TIKLAYIN 

 

 

AÇIKLAMA:

 

Sindi diyor ki: 'AbduIlah bin Amr'ın: '....bu hadisleri ben işitmedim.,. sözünden maksadı çok hadis işittiğine rağmen bu hadisleri duymadığını ifade etmektir. Yoksa samIdığı gibi Muaz r.a. hazretlerini hadis uydurmakla itham etmek için değildir. (Muaz gibi Ashab-ı Kiram'ın ileri gelenlerinden bir zatın yine tanınmış bir Sahabi tarafından hadis uydurmakla itham edilmesi iki taraf için de imkansızdır. Hadis'e böyle bir yorum yapmaktan Allah'a sığınırız,)

 

AbduIIah bin Amr r.a. şunu demek istemiştir: Ben çok hadis duyduğum halde anlattığınız bu hadisleri duymadım. Muaz'ın yamlmış olması muhtemeldir. Yanılmak ise insanların tabii bir halidir.'

 

Miftahü'l-Hace müellifi de: Hadiste geçen "Gölgelik''ten maksad halkın oturup kalktığı ve dinlendiği gölgeliktir. Bu gibi yerlerde kaza-i hacet etmekle halka eziyet edilmiş olur. Ama kimseye eziyet edilmesi söz konusu olmayan gölgelikte abdest bozmanın bir sakıncası yoktur. Peygamber'in bir hurma bahçesinin duvarı dibinde abdestini bozduğu Müslim'de rivayet edilmiştir. Duvarın gölgesinin bulunduğu tabiidir, der.