SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

TAHARE

<< 329 >>

DEVAM: 21- YOL ÜSTÜNDE KAZA-İ HACET ETMEKTEN NEHİY BABI

 

حَدَّثنَا مُحّمَّد بْن يَحْيَى. حَدَّثنَا عمرو بْن أَبِيْ سلمة، عَن زهير؛ قَالَ: قَالَ سالم: سَمِعْت الحسن يَقُوْلُ. حَدَّثنَا جابر بْن عَبْد اللَّه؛ قَالَ:

 - قَالَ رَسُول اللَّه صَلى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلمْ: ((إياكم والتعريس عَلَى جواد الطريق، والصلاة عَلَيْهَا. فإنها مأوى الحيات والسباع. وقضاء الحاجة عَلَيْهَا، فإنها من الملاعن)).

 

فِيْ الْزَوَائِدِ: إِسْنَادُهُ ضَعِيْف.

 

Cabir bin Abdillah r.a.’den rivayet edildiğine göre Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurmuştur:

 

'' Sabaha karşı dinlenmek ve uyumak için caddeler üstünde konaklamaktan, bu yerler üstünde namaz kılmaktan sakının.Çünkü buralar (geceleyin) yılanların ve yırtıcı hayvanların barınağıdır. Bu yollar üstünde abdest bozmaktan da sakının. Çünkü buralarda abdest bozmak lanet etmeye sebep olan şeylerdir. ''

 

Not: Zevaid'de bu hadisin isnadının zayıf olduğu bildirilmiştir.

 

 

AÇIKLAMA:

 

Bu hadis de yol üstünde kaza-i hacet etmeyi yasaklıyarak Ianet'e sebebiyet veren çirkin bir şeyolduğuna işaret ediyor. Ayrıca (işlek olmasa bile) yollar üstünde geceleyin konaklamayı ve dinlenmeyi, keza buralarda namaz kılmayı yasaklıyor ve yasağın sebebini de zararlı hayvanların geceleyin yollar üstünde barınmalarını gösteriyor. İşlek olan yollarda ise konaklamak veya namaz kılmak halinde gelen gidenlere eziyet verildiği cihetle ayrıca sakıncalıdır .