SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

TAHARE

<< 330 >>

DEVAM: 21- YOL ÜSTÜNDE KAZA-İ HACET ETMEKTEN NEHİY BABI

 

حَدَّثنَا مُحّمَّد بْن يَحْيَى. حَدَّثنَا عمرو بْن خالد. حَدَّثنَا ابْن لهيعة، عَن قرة، عَن ابْن شهاب، عَن سالم، عَن أبيه؛

 - أَن الْنَّبِيّ صَلى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلَّمْ نهى أَن يصلي عَلَى قارعة الطريق، أَوْ يضرب الخلاء عَلَيْهَا، أَوْ يبال فيها.

 

فِيْ الْزَوَائِدِ: إِسْنَادُهُ ضَعِيْف. ولكن المتن لَهُ شواهد صحيحة.

 

Salim r.a.’den rivayet edildiğine göre babası şöyle söylemiştir:

 

Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem yol üzerinde namaz kılmayı, küçük veya büyük abdest bozmayı yasakladı.

 

Not: Zevaid'de bu hadisin isnadının zayıf olduğu, ancak onu teyid eden salıih şahidIeri (= hadisler) bulunduğu belirtilmiştir.

 

 

AÇIKLAMA:

 

Daha önce geçen hadislerde olduğu gibi burda da yol üstünde namaza durmak veya küçük abdest yahut da büyük abdest bozmak yasaklanıyor.

 

Bu bab'da yer alan hadisler halkın oturduğu gölgelikte ve yol üzerinde küçük veya büyük abdest bozmayı, yol üstünde namaz kılmayı yasaklıyorlar. Hanefi ve Şafii mezhebIerine göre bu işler mekruhtur. Bir kısmı tahrimen mekruhtur. Tafsilat için fıkıh kitabIarına müracaat edilsin.

 

Son hadiste anılan Salim'in hangi Salim olduğu hususunda bir kayda rastlamadım. Hulasa'nın İbn-i İshak'tan İsnadların en sağlamı Zühri'nin Salim'den O'nun da babasından alanıdır, sözü ve burada da Aynı isnadın bulunuşu karinesinden hareket ederek bu Salim ile AbduIIah b. Ömer'in oğlu olan Salim'in kasdedildiği kanısına vardım. Diğer taraftan babasının ravisi olup ismi Salim olan zatlardan Zühri (= İbn-i Şihab) 'in başka şeyhinin bulunmayışı bu kanaatimi teyid ediyor .