SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

TAHARE

<< 337 >>

23 - BÜYÜK VE KÜÇÜK ABDEST BOZMAK iÇiN iRTiYAD BABI

 

حَدَّثنَا مَحَمَّد بْن بشار. حَدَّثنَا عَبْد الَمْلك بْن الصباح. حَدَّثنَا ثور بْن يزيد، عَن حصين الحميري، عَن أَبِي سَعِيْد الخير، عَن أَبِي هُرَيْرَة،

 - عَن الْنَّبِيّ صَلى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلَمْ قَالَ ((من استجمر فليوتر. من فعل ذلك فقد أحسن، ومن لاَ، فلا حرج. ومن تخلل فليلفظ، ومن لاك فليبتلع. ومن فعل ذاك فقد أحسن. ومن لاَ. فلا حرج. ومن أتى الخلاء فليستتر. فإن لَمْ يجد إِلاَّ كثيبا مِنْ رمل فليمدده عَلَيْهِ، فإن الشيطان يلعب بمقاعد ابْن آدم. مِنْ فعل فقد أحسن ومن لاَ. فلا حرج)).

 

Ebu Hureyre r.a.’den rivayet edildiğine göre Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurmuştur:

 

'' Taş ile istinca eden kimse (taş sayısını) tek yapsın. Kim böyle yaparsa şüphesiz iyi etmiş olur. Kim taş sayısını tek yapmazsa günaha girmez. Dişlerinin arasını (kürdan ve benzeri ile) kurcalayan kimse (dişleri arasından çıkardığını yutmayıp) dışarı atsın. (Dişleri arasında kalan veya diş etleri ile damak üzerinde duran yemek kırıntısını) dili ile çıkaran kimse (çıkardığını) yutsun. Kim böyle yaparsa iyi etmiş olur. Böyle yapmayan için günah yoktur. Abdest bozmaya giden kimse gizlensin. Şayet kum yığınından başka bir siper bulamazsa ondan faydalanmaya çalışsın. Çünkü şüphesiz şeytan insan oğlunun makadları (= belden aşağı bedeni) ile (veyahut) makadları (=abdest bozmak için oturdukları yerler)de oynarlar. Kim (böyle) yaparsa iyi etmiş olur. Böyle yapmayanada günah yoktur.''

 

 

AÇIKLAMA:

 

İrtiyad: Abdest bozmaya elverişli alçak veya yumuşak yer aramaktır. (Ahtari-yi Kebir.)

 

Abdest bozmaya elverişli yer aramaya ait bu bab'a alınan bu hadisin ilk fıkrası istinca işinde kullanılacak taş sayısının tek olmasının daha uygun olduğunu hükme bağlıyor. Sindi diyor ki: -Bu fıkranın zahirine göre yalnız bir adet taşın istincada kullanılması yeterli görülüyor ise de bir taş ile gerekli temizliğin yapılamıyacağı tabiidir. Diğer rivayetlerde asgari taş sayısı 3 olduğu için burada mutlak geçen tabir, kayıtlı olan diğer rivayetlere göre yorumlanır.» Şu halde fıkranın manası şöyle olur:

 

Taş ile istinca yapan kimse kullandığı taş sayısının çiftini tek yapsın. Mesela 3 taş ile temizlenirse ne ala. Şayet 4'üncü taş kullanma ihtiyacını duyarsa bu takdirde 4 taş ile yetinmeyip 5'inci taşı da kullanmak suretiyle taş sayısını teklesin.

 

Hadisin ikinci fıkrasında kürdan ve benzeri bir şeyle dişini kurcalayarak dişleri arasında kalmış olan yemek kırıntılarını çıkaran kimsenin bunu yutmamasını ve dışarı atmasını emrediyor. Çünkü bu şekilde dişler arasından çıkarılanı yutmak tiksindiricidir. Fakat dil ile çıkarılan kırıntıları yutmak tiksindirici olmadığından yutulması uygun görülüyor. Mamafih aksi hareket yasaklanmıyor. Bazıları fıkrayı şöyle yorumlamışlardır: Dişler arasında kalan kırıntıları ister dil ile ister kürdan gibi bir şeyle çıkaran kimsenin bunu atması isteniyor. Ama yemekten sonra diş etleri üzerinde veya damağa yapışan yemek kalıntısını dilini dolamak süretiyle çıkaran kimsenin bunu yutması arzulanıyor. Çünkü dişler arasında kalıp da bilahare çıkarılan kırıntılar genellikle tiksindirici olur. Bunun atılması daha uygun sayılıyor.

 

Hadisin üçüncü fıkrasında ise abdest bozmaya gidildiğinde gizlenmek ve halkın gözlerine görünmemek tavsiyesi yapılıyor. Normal ve tabii bir sığınak bulunmadığı takdirde kum tepeciğinin arkasında oturmak suretiyle gizlenme yolu gösteriliyor. Bu fıkranın sonunda gizlenmenin hikmeti anlatılıyor. Bu da şeytanın abdest bozma yerinde bulunması ve burada insana kötülük yapmaya çalışmasıdır. Abdest bozma yerinde Allah'ın zikri yapılmadığı için şeytan burada rahatça cirit oynar. Bu yorum şekline göre fıkrada geçen 'Makaid' kelimesi ile kaza-i hacet için oturulan yerler kasdedilmiş olur. 'Makaid' tabiri ile insanın belden aşağı bedeni kasdedilmiş olabilir. Yani belden aşağı vücud örtülü olmadığı takdirde şeytan bununla oynar. Sahibine vesvese verir.