SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

TAHARE

<< 342 >>

24 - ABDEST BOZMAK ÜZERİNDE TOPLANMAKTAN VE ORADA KONUŞMAKTAN NEHİY BABI

 

حَدَّثنَا مَحَمَّد بْن يَحْيَى. حَدَّثنَا عَبْد اللَّه بْن رجاء. أَنْبَأَنَا عكرمة بْن عَمَّار، عَن يَحْيَى بْن أَبِي كثير، عَن هلال بْن عياض، عَن أَبِي سَعِيْد الخدري؛

 - أَن رَسُول اللَّه صَلى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلَمْ قَالَ ((لاَ يتناجى اثنان عَلَى غائطهما. ينظر كُلّ واحد منهما إِلَى عورة صاحبه. فإن اللَّه عز وجل يمقت ذلك)).

حَدَّثنَا مَحَمَّد بْن يَحْيَى. حَدَّثنَا سلَمْ بْن إبراهيم الوراق. حَدَّثنَا عكرمة، عَن يَحْيَى بْن أَبِي كثير، عَن عياض بْن هلال. قَالَ مَحَمَّد بْن يَحْيَى: وَهُوَ الصواب.

حَدَّثنَا مَحَمَّد بْن حميد. حَدَّثنَا عَلِيّ بْن أَبِي بكر. عَن سُفْيَان الثوري، عَن عكرمة بْن عَمَّار، عَن يَحْيَى بْن أَبِي كثير، عَن عياض بْن عَبْد اللَّه، نحوه.

 

Ebu Said-i Hudri r.a.’den rivayet edildiğine göre Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurmuştur:

 

'' İki kişi abdest bozmak üzerinde birbirinin avret yerine bakarak fısıldaşamazlar (= fısıldaşmasınlar). Çünkü Allah (Azze ve Celle) buna çok kızar. ''

 

 

AÇIKLAMA:

 

Sindi diyor ki: Kişilerin abdest bozarken birbirleri ile konuşmaları ve bir diğerinin avret mahalline bakmaları bu hadisle yasaklanıyar. Ancak abdest bozmakta olan kişinin abdest bozmakla meşgul olmayan şahıslarla da konuşmasının yasaklığı bu hadisten anlaşılıyor mu? Eğer hadiste yasağın dönüm noktası kişinin abdest bozması vaziyeti ise, bu da yasaktır. Maksad, bu halde kimse ile konuşmamaktır. Abdest bozma yerinde genellikle abdestini bozanlar bulunduğu için hadiste özellikle bunların birbirleri ile konuşmaları yasaklanıyor. Bunların başka kimselerle de konuşmaları aynı durumdadır.

 

Abdest bozma yerinde birbirlerinin avret mahalline bakmaları çok çirkin bir şey olduğu için takbih (kötüleme) maksadı ile zikredilmiştir. Bilindiği gibi yalnız abdest bozarken değil, her yerde ve her durumda kişilerin birbirlerinin avret mahalline bakmaları haramdır. (Dinen caiz görülenler müstesna).

 

Hanefi ve Şafii mezhebIerine göre abdest bozarken her hangi bir kimse ile konuşmak mekruhtur. Ancak zaruret halinde mesela gözü görmeyen bir kimsenin tehlikeyle karşılaşması halinde onu uyarmak için konuşmak mekruh değil, bilakis icabında vacip olur. (27)

 

 

Sened'e dair AÇIKLAMA:

 

İbn-i Maceh bu hadis için üç sened zikretmiştir. Birinci senedde Muhammed bin Yahya, AbduIlah bin Reca', İkrime bin Ammar, Yahya bin Ebi Kesir, Hilal bin iyad ve Ebu Said-i Hudri r.a. bulunur. Diğer senedde ise Muhammed bin Yahya, Selm bin İbrahim el-Varrak, İkrime, Yahya bin Ebi Kesir, lyad bin Hilal ve Ebu Said-i Hudri bulunur. Muhammed b. Yahya dedi ki: «Doğru olan bu (ikincil seneddir.»

 

Müelliften itibaren üçüncü ravi, birinci senedde Abdullah bin Reca'dır, diğer senedde ise Selm bin  İbrahiın el-Varrak'dır. Diğer raviler aynı zatlardır. Yalnız Ebu Said-i Hudri'nin ravisi olan zatın isminde ihtilaf vardır. Bazılarına göre bu ravinin adı Hilal bin iyad'dır ki; birinci senedde böyle anılmıştır. Diğer alimlere göre ise ismi iyad bin Hilal'dır. Burada müellifin şeyhi Muhamıned bin Yahya da iyad bin Hilal,. ismi doğru ve diğer ismin yanlış olduğunu ifade etmek istemiştir. Nitekim Hulasa müeIlifi de 301'inci sahifede şöyle söyler:

 

İyad bin Hilal veya Hilal bin iyad, Ebu Said-i Hudri'nin ravisidir. Kendisinin ravisi de Yahya bin Ebi Kesir'dir. İbn-i Hibban sika raviler bahsinde demiştir ki : Doğru olan ismim iyad bin Hilal'dır.

Müellifin üçüncü senedindeki iyad bin AbdiIIah ise başka bir zattır. Bu da Ebu Said-i Hudri ve Ebu Hureyre'nin ravisidir. Sikadır. (Hulasa Sah. 301)

 

Üçüncü senedde ise Muhammed bin Hamid, Ali b. Ebi Bekir, Süfyan-i Sevri, İkrime b. Ammar, Yahya b. Ebi Kesir ve iyad bin Abdillah bulunur.