SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

TAHARE

<< 355 >>

DEVAM: 28 - SU İLE İSTİNCA BABI

 

حَدَّثنَا هشام بْن عَمَّار. حَدَّثنَا صدقة بْن خالد. حَدَّثنَا عتبة بْن أَبِي حكيم. حَدَّثني طلحة بْن نافع، أَبُو سُفْيَان. قَالَ: حَدَّثني أَبُو أيوب الأنصاري، وجابر بْن عَبْد اللَّه، وأنس بْن مَالِك،

 - أَن هَذِهِ الآية نزلت {فيه رجال يحبون أَن يتطهروا واللَّه يحب الَمْطهرين} ((9 /سورة التوبة/ الآية 108)) قَالَ رَسُول اللَّه صَلى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلمْ: ((يا معشر الأنصار! أَن اللَّه قَدْ أثنى عليكم فِيْ الطهور. فما طهوركم؟)) قَالُوا: نتوضأ للصلاة ونغتسل مِنْ الجنابة ونستنجي بالَمْاء. قَالَ ((فهو ذاك. فعليكموه)).

 

فِيْ الْزَوَائِدِ: عتبة بْن أَبِي حكيم، ضَعِيْف. وطلحة لَمْ يدرك أَبَا أيوب.

 

Ebu Süfyan r.a.’den rivayet edildiğine göre şöyle söylemiştir: Bana Ebu Eyyüb El-Ensari, Cabir bin Abdillah ve Enes bin Malik r.a. haber verdiler ki şu ayet nazil oldu:

 

'' Orada (= Kuba mescidinde) pisliklerden iyice temizlenmeyi seven adamlar vardır. Allah da böyle çok temizlenenleri sever. '' ( Tevbe 108)   Ve Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem:

 

'' Ey Ensar topluluğu! Temizlik hakkında şüphesiz Allah sizi övdü. ( Yukarıda meali verilen ayeti indirdi) Sizin övgüye layık temizliğiniz nedir? '' buyurdu.

 

Onlar da: Biz namaz için abdest alırız. Cünüplükten dolayı boy abdesti alırız ve (abdest bozunca) su ile taharetleniriz, diye cevap verince Resul-i Ekrem s.a.v. :

 

'' İşte budur temizliğiniz. O halde bu temizliğe sımsıkı sarılınız. '' buyurdu.

 

Not: Bu hadisin ravilerinden utbe bin Ebi Hakim'in zayıf olduğu ve Talha bin Nafi'in de Ebu Eyyub'a ulaşmadığı hususu Zevaid'de ifade edilmiştir .