SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

TAHARE

<< 356 >>

DEVAM: 28 - SU İLE İSTİNCA BABI

 

حَدَّثنَا عَلِيّ بْن مَحَمَّد. حَدَّثنَا وَكِيْع، عَن شريك، عَن جابر، عَن زَيْد العمى، عَن أَبِي الصديق الناجي، عَن عَائِشَة؛

 - أَن الْنَّبِيّ صَلى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلَمْ كَانَ يغسل مقعدته ثلاثا. قَالَ ابْن عمر: فعلناه فوجدناه دواء وطهورا.

قَالَ أَبُو الحسن بْن سلَمْة: حَدَّثنَا أَبُو حاتم، وإبراهيم بْن سليمان الواسطي. قَالاَ: حَدَّثنَا أَبُو نعيم. حَدَّثنَا شريك، نحوه.

 

فِيْ الْزَوَائِدِ: إِسْنَادُهُ ضَعِيْف لضعف زَيْد العمي. وجابر الجعفيّ، وإن وثقة شعبة وسُفْيَان الثوريّ، فقد كذبه أيوب السختيانيّ.

 

Aişe r.a.’den rivayet edildiğine göre şöyle demiştir:

 

Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem makadını üç defa yıkardı. İbni Ömer r.a. dedi ki: ''Biz (de) bunu yaptık ve bunu hem deva hem de temizlik bildik.

 

Ebul-Hasan bin Seleme dedi ki: Bize Ebu Hatim ve İbrahim bin Süleyman el-Vasıti’nin dediklerine göre kendilerine Ebu Naim ve Ebu Naim’e de Şerik (kendisinden önceki mezkur raviler senedi ile) hadisi rivayet etmiştir.

 

Not: Zevaid'de beyan edildiğine göre senedin ravilerinden Zeyd el-Ammi ve Cabir el-Ca'fi zayıf oldukları için bu isnad zayıftır. Şu'be ve Süfyan-ı Sevri. Cabir'i sıka olarak kabul etmişler ise de Eyyub-i Sahtiyani, Cabir'i tekzib etmiştir.

 

 

AÇIKLAMA:

 

Sindi'nin beyanına göre İmam Ebu Hanife: «Ben Cabir El-Ca'fi'den daha yalancı kimse görmedim» demiştir. Başka zatlar da Cabir'i tekzib etmişlerdir.

 

Bu hadise göre gözle görülen necasetten taharet için üç defa yıkamak kafi görülüp pisliğin eserinin kalması mahzurlu değil ise de fıkıhçılar bu hadisi terketmişlerdir. Çünkü senedi zayıftır. Gözle görülen necasetten taharet için necasetin giderilmesi gerekir.