SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

TAHARE

<< 357 >>

DEVAM: 28 - SU İLE İSTİNCA BABI

 

حَدَّثنَا أَبُو كريب. حَدَّثنَا معاوية بْن هشام، عَن يونس بْن الحارث، عَن إبراهيم بْن أَبِي ميمونة، عَن أَي صالح، عَن أَبِي هُرَيْرَة؛ قَالَ:

 - قَالَ رَسُول اللَّه صَلى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلمْ: ((نزلت فِيْ أهل قباء {فيه رجال يحبون أَن يتطهروا واللَّه يحب الَمْطهرين} ((9 /سورة التوبة/ الآية 108)) قَالَ: كانوا يستنجون بالَمْاء فنزات فيهم هَذِهِ الآية)).

 

حديث أَبِي هُرَيْرَة هَذَا، رَوَاهُُ أَبُو داود فِيْ كتاب الطهارة، والترمذيّ فِيْ التفسير.

وقد نبه عَلَى ذلك صاحب الزوائد.

 

Ebu Hureyre r.a.’den rivayet edildiğine göre Resulullah s.a.v. şöyle buyurmuştur:

 

'' Kuba halkı hakkında:  ‘...Orada pisliklerden iyice temizlenmeyi seven adamlar vardır.Allah da böylece çok temizlenenleri sever. ‘ (Tevbe,108) ayeti indi. Resul-i Ekrem Sallallahu Aleyhi ve Sellem  buyurdu ki:

 

'' Onlar (Kuba ehli) su ile taharetlenirlerdi.Bu nedenle onlar hakkında bu (övücü) ayet indi. ''

 

Not: Ebu Hureyre'nin bu hadisini Ebu Davud Taharet kitabının başında ve Tirmizi de Tefsir bahsinde rivayet etmişlerdir. Zevaid sahibi buna işaret etmiştir.

 

Diğer tahric: Ebu Davud, tahare; Tirmizi, tefsir

 

 

AÇIKLAMA:

 

Bu babta zikredilen hadisler, Nebi s.a.v.'in su ile taharetlendiğini ve 16'ncı babta geçen hadisler de' O'nun taşlar ile istinca ettiğini isbat etmektedir. Fakat Nebi s.a.v.'in taşla istinca ve su ile hataretlenmeyi beraber yapıp yapmadığı hususu ihtilaflıdır. Bununla beraber alimlerin cumhuruna göre önce taş ile istinca edip bunun arkasında su ile taharetlenmek efdaldır. Su veya taş ile temizlenmek isteyen kimse suyu tercih etmelidir. Mamafih yalnız taş ile veya yalnız su ile istinca etmekle yetinmek de caizdir.

 

Tevbe suresinin 108'inci ayeti ile övülmeye mazhar kılındığı burdaki 357 nolu hadisle bildirilen Kuba halkının taharetlenmelerine gelince, buna ait rivayetlerin çoğunda onların su ile taharetlendikleri belirtilmekle yetinilmiştir. Yani onların sudan önce taşla istinca ettikleri durumu belirtilmemiştir. Bezzar'ın Müsned'inde beyan ettiği bir sened ile İbn-i Abbas r.a.'den yapılan bir rivayete göre Kuba halkı taş ve su ile birlikte taharetlenirlerdi. Nevevi, İbnü'r-Rif'at ve El-Muhibbu'tTabari Kuba halkının yalnız su ile taharetlendiklerine dair rivayetlerin sıhhatli olduğunu ve diğer rivayetlerin sahih olmadığını söyleyenlerdendirler.

 

357 nolu Ebu Hureyre r.a.'in hadisini. Ebu Davud «Taharet» kitabının başında ve Tirmizi'de «Tefsir» bahsinde rivayet etmiştir.

 

355 nolu hadisin: «Ey Ensar topluluğu!» hitabı ile ilgili olarak Sindi der ki burada Nebi s.a.v.'in Ensar'a hitabetmesi Muhacirlerin çoğunun taş ile istinca etmekle yetindiklerine delalet eder.

Sünen-i Ebi Davud'un şerhi El-Menhel müellifi de Taharet kitabının su ile istinca babında açıkladığına göre Ashab-ı Kiram'dan Huzeyfe bin El-Yeman, İbn-i Ömer, ve İbn-i Zübeyr su ile istihca etmezlerdi.

 

Kuba, Medine-i Münevvre'ye çok yakın bir köydür. Hicrette Resul-i Ekrem s.a.v. burada bir kaç gün kalmış ve İslam'da ilk mescid burada inşa edilmiştir. Bu mescidin fazıleti hakkında müteaddid hadisler de vardır. Nesei'nin Sehl bin Hanif'den rivayet ettiği bir hadiste Resul-i Ekrem s.a.v. şöyle buyurmuştur:

 

«Kim çıkıp Kuba mescidine varsa ve orada iki rek'at namaz kılsa bir umre kadar sevap kazanır.

 

Tirmizi hariç diğer Kütüb-i Sitte'de İbn-i Ömer r.a.'den rivayet edilen diğer bir hadise göre Resul-i Ekrem s.a.v. her Cumartesi günü yaya veya binerek Kuba mescidini ziyaret eder ve içinde iki rek'at namaz kılardı. Müellifin 1411, 1412 nolu hadisleri bu mescidin fazileti hakkındadır.